Dovne Robert og Fattig-Carina på forsiden af New York Times

21. april 2013 15:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dovne Robert og Fattig-Carina på forsiden af New York Times
Billede mangler

Mens de sydeuropæiske lande nærmer sig bankerotten, har den danske økonomi det stadig godt. Men den langsigtede udsigt er ikke god. Befolkningen bliver ældre, ledigheden stiger og en stadig større del af danskerne står uden for arbejdsmarkedet og bidrager ikke til velfærdssamfundet.

 

Sådan udlægger journalisten Suzanne Daley de danske udfordringer i en artikel, der er på forsiden af søndagens New York Times.

I artiklen beskriver hun, hvordan det danske velfærdssystem, der hidtil er blevet betragtet som fredhelligt, er ved at blive omdannet, og hun bruger to berømte eksempler til at illustrere, hvordan danskernes holdning til velfærden er ved at skifte: Dovne Robert og Fattig-Carina.

»Tidligere ville danskerne have trukket på skuldre over sagen (om Carina, red.), fordi de fandt Carina mere ynkelig end noget andet. Men selv inden hendes historie trak overskrifter for 16 måneder siden, var danskerne dybt involveret i en debat om, hvorvidt deres elskede velfærdsstat, måske Europas mest gavmilde, er blevet for rig og underminerer landets arbejdsmoral. Carina ændrede balancen,« skriver Suzanne Daley.

I sin artikel interviewer hun blandt andre folketingsmedlem Joachim B. Olsen (LA) og socialminister Karen Hækkerup (S). Sidstnævnte erkender, at der er sket et skifte i danskernes syn på samfundets rolle.

»Tidligere bad folk ikke om hjælp, med mindre de havde brug for det. Min bedstemor blev fornærmet, da hun blev tilbudt pension, for hun havde ikke brug for det,« fortæller ministeren til New York Times.

»Men sådan tænker folk ikke i dag. De ser ydelserne som deres ret. Disse rettigheder er bare blevet udvidet og udvidet. Og det har givet os en høj livskvalitet. Men nu er vi nødt til at komme tilbage til rettigheder og pligter. Vi er alle nødt til at bidrage,« siger Karen Hækkerup.

Den mangeårige kontanthjælpsmodtager Robert Nielsen, bedre kendt som Dovne Robert, kommer også til orde i artiklen, der i netudgaven er illustreret med et billede af ham, der sidder i en lænestol og nyder solen på Nørrebro.

Dovne Robert fortæller, at han jævnligt bliver mødt med varme hilsner, når han går på gaden.

»Heldigvis er jeg født i Danmark, hvor samfundet er villig til at understøtte mit liv,« siger han.

Men Suzanne Daley har også talt med Lene Malmberg fra Odsherred, der arbejder på deltid som sekretær, selv om hun har dårlig korttidshukommelse som følge af en hjerneskade. Inden ulykken, hvor hun arbejdede på fuld tid, tjente hendes arbejdsløse søster mere end hende i offentlige ydelser.

»Jeg er enig i, at systemet på en måde er forkert. Jeg ville gerne arbejde, men hun sagde »hvorfor arbejde«,« fortæller Lene Malmberg.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu