ANNONCE

DR-julekalender droppet: Beskyldes for at være venstreorienteret

4. december 2017 22:28 | Af: Jesper Werge, redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

I sidste øjeblik blev radiojulekalenderen "Jul i Republikken" med blandt andre Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen droppet på DR's P1. Den levede ifølge ledelsen ikke op til standarderne på Danmarks Radio.

Der var lagt op til satire af det danske kongehus i radiojulekalenderen “Jul i Republikken”, som DR’s P1 havde planlagt skulle gå i luften 1. december.

Men kort forinden blev julekalenderen med blandt andre Mette Horn, Claes Bang og Georg Metz på rollelisten droppet.

Ifølge DR var det fordi, at kvaliteten var for dårlig.

Men Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, der også var en del af rollelisten og skulle spille præsident, fik en anden forklaring af kalenderens instruktør.

Ikke plads til to “røde”

– Jeg fik ganske rigtigt at vide af instruktøren, at ledelsen ikke mente, der var plads til to venstreorienterede. Så min tid som præsident blev desværre kortvarig!, skriver hun i en sms.

Hun undrer sig over, at ledelsen angiveligt skulle have blandet sig i kalenderens indhold.

– Jeg synes da, at forløbet fremstår temmelig underligt. Jeg troede ikke, at ledelsen på den måde redigerede de enkelte programmer. Mig bekendt var manuskriptet godkendt, inden optagelserne gik i gang. DR’s ledelse må jo svare på, hvilke begrundelser der ligger bag deres beslutninger, siger hun.

Levede ikke op til standarderne

Forklaringen fra DR’s kulturdirektør, Tine Smedegaard Andersen, er at kalenderen ikke levede op til DR’s standarder.

Det fortalte hun, da hun mandag var gæst i DR P1 Morgen.

(Artiklen fortsætter under Fakta-boksen)

Fakta

Overblikket: Her er alle de kontroversielle julekalendre

I sidste øjeblik har DR droppet en julekalender, der skulle være sendt på DR’s P1.

Det er dog ikke første gang, at en julekalender har skabt debat.

Få overblikket her:

* Jul i Republikken:

Julekalenderen skulle have kørt på DR’s P1 i julen 2017, men blev droppet i sidste øjeblik.

Den satiriske julekalender skulle handle om et Danmark, hvor monarkiet var afskaffet ved en folkeafstemning.

Johanne Schmidt-Nielsen skulle spille rollen som præsident, og kongefamilien være flyttet ud i et socialt boligbyggeri på Amager.

30. november blev julekalenderen dog droppet, fordi den ifølge DR ikke levede op til DR’s standarder.

Ifølge seriens instruktør, Lotte Svendsen, blev serien dog droppet, fordi der var for mange venstreorienterede skuespillere i den.

* H*A*S*H:

I 2009 blev julekalenderen “H*A*S*H” droppet af DR. Den skulle have kørt på tv-kanalen DR 2, men blev aflyst, fordi den ikke var sjov nok.

H*A*S*H skulle være en dukkejulekalender, der handler om danske soldater, der er udstationeret i det fiktive land Problemistan, hvor meget af tiden går med at ryge hash.

Som seriens titel også henviser til, er den inspireret af den amerikanske tv-serie “M*A*S*H”, der foregik på et felthospital under Korea-krigen.

Det var ledelsen på DR 2, der tog beslutningen om at stoppe julekalenderen.

Beslutningen blev kritiseret af instruktøren, der sagde, at julekalenderen var kontroversiel, og at DR var bange for reaktionerne.

* Mikkel og Guldkortet:

I 2007 skulle TV2 have sendt julekalenderen “Mikkel og Guldkortet”. Men det måtte tv-kanalen droppe, da en af skuespillerne i julekalenderen blev dømt for en sexforbrydelse.

Det blev besluttet, at der måtte findes en ny skuespiller til rollen, og julekalenderen blev genindspillet. “Mikkel og guldkortet” blev sendt året efter på TV2 i 2008.

* Jul og grønne skove:

I 1980 sendte DR julekalenderen “Jul og Grønne Skove”.

Poul Nesgaard og Elith “Nulle” Nykjær Jørgensen stod bag julekalenderen, der starter med, at de begge to befinder sig i en skov på jagt efter den ægte julemand.

De falder dog ned i et hul, som de ikke kan komme op af, og resten af julekalenderen foregår nede i hullet.

Julekalenderen startede en seerstorm, hvor Nesgaard og Nykjær fik over 100.000 breve fra seerne.

Kritikere mente, at julekalenderen var for underlig og uhyggelig til børn – og at den nærmest forsøgte at sprede en antijulestemning.

Kilde: DR, TV2 og Ritzau.

– Vi har ikke en facitliste, når vi skaber drama og satire. Jeg tror, at alle, der arbejder med kreative processer, ved, at det er en dynamisk størrelse, og at man sommetider ikke opnår det, man ville.

– Så det er på basis af en samlet vurdering, at vi har måttet indse, at vi ikke synes, at vi var klar til at sende den, sagde hun.

Pillet af i sidste øjeblik

De seneste uger har P1 Morgen ellers sendt en lille smagsprøve på den satiriske julekalender. Men kalenderen blev alligevel pillet af i sidste øjeblik.

Til Ekstra Bladet forklarer julekalenderens instruktør, Lotte Svendsen, at hun fik beskeden om, at julekalenderen blev droppet, efter hun var blevet bedt om at klippe en af rollerne ud.

– Da vi så sad og klippede det, kom der en melding fra ledelsen om, at det var uacceptabelt at have både Georg Metz og Johanne Schmidt-Nielsen på rollelisten.

– Jeg blev sat til at vælge mellem Johanne og Georg Metz, for to så venstreorienterede kræfter i samme program det kan man simpelthen ikke tillade Danmarks Radio, siger Lotte Svendsen til Ekstra Bladet.

DF: – Det er et problem

Står det til Dansk Folkeparti, kan man sagtens lave en satirisk julekalender, der laver grin med kongehuset og forestiller sig et Danmark som republik.

Men det er ikke alle og enhver, der kan spille med i sådan en forestilling.

I hvert fald ikke en aktiv politiker, som det var planlagt i DR’s radiojulekalender “Jul i Republikken”, der skulle være sendt på DR’s P1, men blev skrottet i sidste øjeblik.

Det mener Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus.

– Jeg synes faktisk, at det eneste problem, der er i det her, det er, at man har taget en aktiv politiker og ladet hende spille en rolle, altså Johanne Schmidt-Nielsen, understreger han.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu