ANNONCE

DR reddet for gigantiske besparelser

6. december 2020 14:50 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Planlagte besparelser på DRs økonomi rulles nu tilbage i ny finanslovaftale.

DR reddet for gigantiske besparelser
Planlagte besparelser i DR rulles tilbage. Foto: Scanpix

Den aftale om en finanslov for 2021, som regeringen har indgået med SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet, er der afsat 901 millioner kroner, som skal bruges på at skrotte besparelser i DR. Det fremgår af en beskrivelse af aftalen på Finansministeriets hjemmeside.

Her kan man se, at et af elementer i aftalen beskrives således:

901 millioner kroner til annullering af de planlagte besparelser i DR for at styrke dansk public service og skabe ro om DR’s økonomi“.

Besparelserne i DR stammer fra 2018, hvor den daværende regering bestående af Venstre, Konservative og Liberal Alliance, fik gennemført, at DR skulle spare 20 procent fra 2019 til 2023. I en pressemeddelelse siger kulturminister Joy Mogensen (S), at det aldrig har været regeringens plan at gennemføre de besparelser.

– Dansk medieindhold har aldrig været vigtigere, end det er i dag, og derfor har regeringen fra dag et sat sig for at styrke dansk public service med opbakning fra vores støttepartier. Det leverer vi på med denne finanslovsaftale, hvor vi tilbageruller den tidligere regerings planlagte besparelser […] og dermed skaber ro om DRs samlede økonomi, siger hun.

Radiostationer overlever

Der er også sikret fortsat overlevelse for radiostationerne P6 og P8 i 2021. Stationerne er mere nicheprægede end det øvrige DR-udvalg på radiofrekvenserne. Med finanslovsaftalen er der sikret omkring 4,7 milliarder kroner årligt til medieområdet forud for kommende medieforhandlinger, siger Mogensen.

Medieforhandlingerne forventes igangsat i 2021.

Regeringen vil invitere Folketingets partiet til forhandlinger med henblik på at indgå en ny medieaftale. Der kan tilføres yderligere midler til området, såfremt der er enighed blandt aftalepartierne om finansieringen“, står det i finanslovaftalen.

DR tilføres ifølge ministeriet 120,4 millioner kroner i 2022 og 260,3 millioner kroner årligt i 2023 og frem. Derudover er der altså afsat ekstra midler til P6 og P8 i 2021.

Glæde

Hos DR selv er der ikke overraskende glæde ovenpå søndagens nyhed. DRs bestyrelsesformand, Marianne Bedsted, siger i en pressemeddelelse:

– Vi er i DR glade for, at der er politisk opbakning til at prioritere public service og det danske indhold. Aftalen betyder, at vi kan fortsætte arbejdet med den strategiske retning, vi har sat for DR, hvor vi målrettet arbejder med at understøtte demokratiet, bidrage til dansk kultur og styrke fællesskaber.

Aftalen betyder ifølge DR selv, at der ikke gennemføres yderligere besparelser end dem, der allerede er gennemført i forbindelse med DRs omfattende spare- og udviklingsplan for perioden 2019-2021.

Fakta

Finanslovsaftale 2021

Regeringen har søndag indgået aftalen om næste års finanslov med støttepartierne, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Aftalen afsætter ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) penge til at holde gang i dansk økonomi under corona-krisen og fortsætte den grønne omstilling.

Her er hovedpunkterne i aftalen:

* Støtte til dansk økonomi for at fastholde arbejdspladser:

– Der afsætte 750 millioner kroner til støtte til oplevelsesøkonomien. Det vil sige restauranter, biografer, hoteller og spillesteder. Der indføres blandt andet skattefritagelse for arbejdsgiverbetalte gavekort. Samtidig får udsatte og sårbare borgere penge til oplevelser.

– Flere penge til boligjobordningen i 2021. Loftet for serviceydelser hæves til 25.000 kroner, og skatteværdien af fradraget øges til cirka 35 procent for serviceydelser. Loftet for håndværksydelser hæves til 25.000 kroner.

– Der afsættes to milliarder kroner til “omstillingsindsatser”. De skal sikre job i områder af landet, som er hårdt ramt af coronaen. Det er blandt andet Nordjylland, hvor mange minkfarme er lukket, samt Tårnby, hvor Danmarks største lufthavn har haft meget få flyafgange på grund af corona.

– Der afsættes 600 millioner kroner i alt til forlængelse af bredbåndspuljen samt en digitaliseringsfond. Fonden skal bidrage til udvikling af “nye digitale løsninger, der kan understøtte beskæftigelse, konkurrenceevne samt grøn omstilling”.

 

* 4,5 milliarder kroner til grønne initiativer:

– Der afsættes knap tre milliarder kroner til opfølgning af klimapartnerskabernes prioriterede anbefalinger. Det gælder blandt andet øgede puljer til udfasning af olie- og gasfyr, tilskud til grønne boligforbedringer, pulje til transport, herunder el-færger og ladestandere, tilskudspulje til energieffektivisering i offentlige bygninger og udtagning af lavbundsjorde.

– Der afsættes 630 millioner kroner i alt til oprensning af generationsforureninger. Det gælder eksempelvis Himmark Strand, Kærgård Klitplantage, det tidligere Grindstedværket, Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund.

– Der afsættes 520 millioner kroner til en cykelpulje, som skal få flere til at cykle frem for at tage bilen.

 

* Fem milliarder kroner mere til velfærd:

– Samlet set løftes velfærden ifølge regeringen med fem milliarder kroner som følge af aftalen. Pengene går blandt andet til en fremrykning af minimumsnormeringer, 1000 flere ansatte i ældreplejen og styrkede ungdomsuddannelser.

 

* Flere penge til kulturområdet:

– Der afsættes 901 millioner kroner til annullering af de planlagte besparelser i DR. Det skal “styrke dansk public service og skabe ro om DR’s økonomi”.

– Der afsættes samlet 437 millioner kroner til “løft af kulturområdet”, herunder 80 millioner kroner til mere børne- og opsøgende teater.

 

* Flygtninge og social kontrol:

– Der afsættes 40 millioner kroner til, at Danmark i 2021 kan tage imod 500 kvoteflygtninge. Regeringen vil i midten af næste år melde ud, hvor mange kvoteflygtninge, der skal til Danmark.

– Der er desuden afsat 40 millioner kroner til indsats mod negativ social kontrol.

Kilder: Finansministeriet

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu