Drab får politiske konsekvenser i Tunesien

6. februar 2013 20:42 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Drab får politiske konsekvenser i Tunesien
Billede mangler

TUNESIEN: Den tunesiske premierminister vil lade teknokrater afløse landets folkevalgte. Lokale embedsmænd oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at premierminister Hamadi Jebali har besluttet sig for at opløse regeringen for i stedet at indsætte en national enhedsregering.

 

– Oven på de fejlslagne forhandlinger mellem partierne omkring en regeringsrokade, har jeg besluttet at danne en mindre teknokratregering, siger premierministeren i en tale til nationen.

Beslutningen kommer ovenpå de voldsomme uroligheder, der fulgte, da den fremtrædende oppositionspolitiker Shokri Belaid onsdag blev dræbt af skud uden for sit hjem i hovedstaden.

Nyheden om drabet fik øjeblikkeligt folk på gaden i hovedstaden, og senere bredte demonstrationerne sig til andre dele af landet, heriblandt byen Sidi Bouzid, hvor »Det arabiske forår« blev født.

Shokri Belaid var kendt som en markant modstander af den siddende regering, som ledes af de moderate islamister fra partiet Ennahda. Lederen af partiet, premierminister Hamadi Jebali, betegnede tidligere på dagen drabet som »et mord på den tunesiske revolution«.

Hans parti har benægtet enhver anklage om, at det skulle være involveret i drabet.

Oven på nyheden om Shokri Belaids død trak oppositionen sig fra landets nationalforsamling, og de fire oppositionspartier suspenderede dermed i praksis deres medlemskab af parlamentet. De opfordrede desuden til at indføre generalstrejke i Tunesien.

Det internationale samfund har med bekymring set til, mens den politiske utilfredshed og uro er vokset i Tunesien. Danmarks udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), tog onsdag eftermiddag skarp afstand fra drabet på Shokri Belaid.

– Jeg fordømmer på det kraftigste drabet i Tunis på oppositionspolitikeren og lederen af partiet De Demokratiske Patrioter, Shokri Belaid. Jeg sender mine dybeste kondolencer til Shokri Belaids familie og alle tunesere, der ønsker og kæmper for et demokratisk Tunesien. Drabet på Shokri Belaid må ikke afspore den demokratiske transitionsproces i Tunesien, udtalte han i en pressemeddelelse, hvor han samtidig opfordrede til fred.

– Jeg har samtidig fuld forståelse for mange tuneseres fortvivlelse over drabet og behov for at gå på gaden for at give udtryk for den, men jeg vil samtidig opfordre til, at disse demonstrationer forbliver fredelige. Tunesien har brug for stabilitet for at kunne komme videre med de helt nødvendige politiske og økonomiske reformer, lyder det fra Villy Søvndal, der understreger, at Danmark via Det Arabiske Initiativ støtter den demokratiske transitionsproces i Tunesien gennem styrkelse af de lokale demokratiske institutioner.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu