Drab på Belmokhtar er et stort tab for al Qaeda

2. marts 2013 23:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Drab på Belmokhtar er et stort tab for al Qaeda
Billede mangler

Soldater fra Chad hævdede lørdag at have dræbt al Qaeda-lederen Mokhtar Belmokhtar, der stod bag gidseldramaet på et gasanlæg i Algeriet i januar.

 

Drabet er ifølge Reuters et stort tilbageslag for de islamistiske oprørere i det nordlige Mali, som er blevet trængt op i en krog af franske og afrikanske styrker.

Belmokhtar tog ansvaret for gidselaktionen på gasanlægget i In Amenas i Algeriet i januar, hvor 37 udlændinge blev dræbt, herunder fem norske Statoil-ansatte.

Nyheden om Belmokhtars død kommer få dage efter, at Chads præsident, Idriss Deby, sagde, at Chads styrker i Mali også har dræbt en anden al Qaeda-leder, Adelhamid Abou Zeid.

Rasmus Boserup, forsker og ph.d. ved Dansk Institut for Internationale Studier, siger, at det er to vigtige al Qaeda-ledere, der angiveligt er blevet dræbt.

»Det er to kernefigurer, som har været vigtige i forhold til at opbygge et støttenetværk for al Qaeda i den sydlige del af Nordafrika,« siger Rasmus Boserup til TV2 News.

Han mener umiddelbart, det bliver vanskeligt for al Qaeda at finde rutinerede kræfter, der kan erstatte de to dræbte.

»Det er to højtprofilerede personer, og de har selvfølgelig nogle løjtnanter, der kan tage over. Men det bliver nok svært at finde personer, der har samme strategiske og politiske evner,« siger han til TV2 News.

Den 41-årige Belmokhtar blev født i Algeriet og drog som 19-årig til Afghanistan, hvor han modtog kamptræning i en træningslejr. I 1992 vendte han tilbage til Algeriet, og de følgende år blev han medlem af en gruppe militante islamister, der senere blev en nordafrikansk »filial« af al Qaeda.

Belmokhtar havde ifølge Reuters et rygte som en »gangster-jihadist«, der også var involveret i smugling af våben og cigaretter, og det gav ham tilnavnet »Mister Marlboro«.

Franske styrker har endnu ikke bekræftet drabet på hverken Belmokhtar eller Abou Zeid.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu