Drabsforsøg kom bag på politiet

5. februar 2013 20:09 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Drabsforsøg kom bag på politiet
Billede mangler

Det kom som en overraskelse for Københavns Politi, at en ung mand tirsdag formiddag forsøgte at dræbe den kontroversielle debattør og islamkritiker, Lars Hedegaard, ved hans hjem på Frederiksberg i København.

 

Det oplyste politiinspektør Jørgen Skov, leder af Efterforskningsenheden ved Københavns Politi, på et kort pressemøde tirsdag aften.

– Nej, vi har ikke i Københavns Politi haft viden om, at han var truet, sagde politiinspektøren, som mente, at det samme gjorde sig gældende for Politiets Efterretningstjeneste.

Politiet ved endnu ikke, hvem der står bag drabsforsøget, og det har ikke lagt sig fast på, om der lå et politisk eller religiøst motiv bag. Ordensmagten har nogle få spor at gå efter, heriblandt DNA og fingeraftryk, og de vil nu blive undersøgt nærmere, understregede Jørgen Skov tirsdag aften.

Han ville ikke svare på, om der inden drabsforsøget var særlige sikkerhedsforanstaltninger i Lars Hedegaards hjem, som det var tilfældet for tegneren Kurt Westergaard, som i 2010 reddede sig i sikkerhed på et sikret badeværelse, da en mand bevæbnet med en økse trængte ind i hans hjem.

Drabsforsøget på Lars Hedegaard har vakt opsigt på Christiansborg. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) betegner drabsforsøget som »afskyeligt«.

– Et angreb på Lars Hedegaard er en afskyelig handling, som jeg fordømmer på det kraftigste. Og det gør det kun værre, hvis handlingen har baggrund i et forsøg på at forhindre Lars Hedegaard i et bruge sin ytringsfrihed, skrev statsministeren tirsdag i en mail til Berlingske Nyhedsbureau, mens Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard blev chokeret over meldingen om drabsforsøget.

– Det er meget, meget rystende og chokerende. Jeg kan kun håbe, at gerningsmanden hurtigst muligt bliver pågrebet. Jeg skal stærkt understrege, at vi ikke kender motivet, men gerningsmanden er jo næppe bare gået en tur på Frederiksberg og så tilfældigt ringet på hos Lars Hedegaard, sagde hun tirsdag.

Hovedpersonen selv er dog ikke i tvivl om, at gerningsmanden var ude efter ham, fordi han flere gange har rejst en usædvanlig hård kritik af islam.

– Hvem skulle det ellers være, andet end en fundamentalist? Jeg kan ikke se og tror ikke på andet, end at det selvfølgelig er et målrettet angreb, rettet mod den jeg er, og på grund af det, jeg har sagt og ment. Tænk, at man skal udsættes for sådan noget i sit eget land. Tænk, at det er kommet dertil, udtalte den 70-årige Hedegaard tirsdag til bt.dk.

Ifølge politiet er gerningsmanden 175-180 centimeter høj, almindelig af bygning og med et mellemøstligt udseende. Han havde mørkt og krøllet hår, der kan have været en paryk, og talte dansk uden accent. Han var iført en rød postjakke.

Tirsdag omkring klokken 11.20 ringede han på Lars Hedegaards dørtelefon under påskud af, at han skulle aflevere en pakke. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak han en pistol og affyrede et skud mod Hedegaards hoved. Skuddet ramte ikke, og herefter kom de to mænd i håndgemæng. Gerningsmanden trykkede af igen, men våbnet kunne ikke affyres, hvorefter han flygtede til fods.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu