Drenge skal HPV-vaccineres, mener Sex og Samfund

26. april 2012 08:09 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Drenge skal HPV-vaccineres, mener Sex og Samfund
Billede mangler

HPV-vaccinen skal være gratis til drenge, ligesom den er til piger, mener Sex og Samfund. Drenge får nemlig også kræft af HPV.
 
Der skal ikke være forskel på, om du er dreng eller pige, når det kommer til HPV-vacciner, mener foreningen og Samfund.
 
I dag er det gratis for piger mellem 12 og 14 år at blive HPV-vaccineret, og i løbet af 2012 bliver det gratis for alle kvinder op til 26 år.
 
Drenge skal imidlertid betale omkring 3.500 kroner for at få den samme vaccine, på trods af at 340 mænd i Danmark hvert år får HPV-relateret kræft.
 
Og det er et problem, mener generalsekretær fra Sex og Samfund, Bjarne B. Christensen
– HPV-virus smitter både drenge og piger, så derfor mener vi, at forebyggelsen både skal gælde drenge og piger. Der børe være ligestilling på det her område, siger han til Newspaq.
 
HPV overføres fortrinsvis ved seksuel kontakt, og størstedelen af seksuelt aktive kvinder og mænd får på et tidspunkt en HPV-infektion.
 
Indtil nu har man valgt kun at tilbyde gratis vaccine til piger, i håbet om at det kan dæmme op for smitten, så drengene derved også får gavn af vaccinationen. Men det er ikke godt nok, mener generalsekretæren fra
Sex og Samfund.
 
– Der er masser af smitteveje, som ikke bliver dækket med den vaccinering, der er i dag, siger Bjarne B. Christensen.
 
20 procent af pigerne tager nemlig ikke imod tilbuddet om vaccination, homoseksuelle mænd bliver ikke beskyttet, og så er der stadig risiko for at få virussen fra sexpartnere i udlandet.
 
Sex og Samfund anbefaler derfor, at drengene ligesom pigerne bliver en del af det officielle vaccinationsprogram, så de får tilbudt gratis HPV-vaccination.
 
Derudover opfordrer foreningen både drenge og piger til at huske at bruge kondom.
 
Foreningen sætter fokus på mænd og HPV med et nyt website, der har adressen sexlinien.dk/hpvmand, samt et event i Fælledparken i København den 26. april, hvor frivillige i hvide sygeplejekitler og kondomdragter med store kanyler under armen vil sprede budskabet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu