Drik en kop kaffe for et længere liv

15. juli 2017 13:35 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Du skal ikke have dårlig samvittighed over at drikke et par kopper kaffe, peger nye undersøgelser på.

Mange danskere lider vel nærmest af koffein-afhængighed. Om den er psykisk eller fysisk, skal vi i lade være usagt. Et er dog sikkert, i Danmark bliver der drukket anselige mængde af javaen. Nu tyder nye studier på, at det ikke er helt så skidt endda. Der er dog visse undtagelser, dem har vi samlet i galleriet over artiklen.

Ellers læs med her – det er sikkert glædelige nyheder for mange.

Hører du til typen, der ikke kan fungere fra morgenstunden uden en kop dampende varm kaffe i kruset? Men nager samvittigheden, når du har skyllet den tredje kop ned?

Så er der godt nyt. En ny undersøgelse har påvist en sammenhæng mellem folk, der dagligt drikker kaffe, og en 18 procent lavere risiko for at dø inden for de følgende 10-16 år.

Kæmpe projekt

Studiet er foretaget på over 500.000 mennesker på tværs af ti europæiske lande, og resultatet varierede ikke fra land til land. Resultatet er publiceret i Annals of Internal Medicine.

– Kaffedrikning var associeret med en reduceret risiko for død af forskellige årsager. Dette forhold varierede ikke på tværs af lande, lyder konklusionen i studiet “Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries”.

Og så alligevel

Om der er tale om en kausal effekt – altså hvor kaffen direkte fører til lavere dødelighed – kan studiet dog ikke konkludere. Men i de lidt over 16 år, studiet har varet, har der vist sig en sammenhæng mellem dem, der drak kaffe dagligt og en længere levetid.

Så hvis man nyder sine daglige kopper kaffe, så er der altså ingen grund til at droppe dem, så længe man ikke drikker litervis af den mørke drik.

– Kaffeindtag på cirka tre kopper dagligt med eller uden koffein er blandt andet associeret med lavere risiko for diabetes af størrelsesordenen 20-25 procent, fortæller Lars Ove Dragsted, der er professor i klinisk og forebyggende ernæring ved Københavns Universitet, og henviser til Vidensråd for Forebyggelses kafferapport.

Drik bare løs

Ifølge rapporten fra 2012 er der ingen grund til at fraråde folk at drikke kaffe, tværtimod ser et moderat indtag ud til at kunne have en gavnlig effekt.

– Daglig indtagelse af kaffe ser ud til at nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, visse kræftformer – herunder kræft i lever, mundhule og svælg, tyktarm, endetarm og livmoder – Parkinsons sygdom og Alzheimer, siger Bente Klarlund, professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

Men, der er dog undtagelser. Og de er vigtige at komme sig for øje.

Se i galleriet over artiklen, hvornår du skal passe på med de mørke bønner.

 

(Kilde: Vidensråd for Forebyggelse).

/ritzau/FOKUS

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu