Dronning går til pressenævn med nazibillede

21. februar 2013 08:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dronning går til pressenævn med nazibillede
Arkivfoto: Colourbox.

SVERIGE: En fotomontage, der forestiller kong Carl Gustav spise pizza fra en nøgen kunstners krop, mens dronning Silvia forsøger at skure et hagekors af gulvet, er så grænseoverskridende, at pressenævnet skal på banen.

 

Det mener det svenske hof, der har taget kontakt sig til pressenævnet efter først at have henvendt sig til pressens ombudsmand for to måneder siden. Her lød svaret, at »dronningen er en af Sveriges mest kendte og offentlige personer, og i den rolle må hun acceptere vurderinger og kommentarer af sin virksomhed, der kan være stærkt negative«.

Dengang blev fotomontagen bragt i flere svenske aviser, og onsdag valgte Expressen, der har et dagligt oplag på omkring 250.000 aviser, at bringe den igen. Montagen, som kunstneren Elisabeth Ohlson står bag, henleder tankerne på, at dronning Silvias far er mistænkt for at have været nazist under Anden Verdenskrig. En sag, der har fyldt spalte op og spalte ned i svenske aviser.

I 2010 skabte det opsigt, da kunstnergruppen Surrend ville udstille en plakat på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By i Aarhus, der forestiller den danske kongefamilie dyrke gruppesex. Museet nægtede at have plakaten med, hvilket Surrend accepterede.

Senere ville museet aflyse udstillingen med resten af Surrends billeder, hvis plakaten med dronning Margrethe og resten af den royale familie blev vist andre steder.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu