ANNONCE

Dronning Margrethe hyldes hinsidan

24. september 2020 16:15 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Svenske dronning Silvia har store roser til Danmarks monark.

Herhjemme har vi vidst det i mange år. Dronning Margrethe er gjort af et særligt stof.

Trods prinsgemalens død efter demenssygdom og prins Joachims nylige blodprop er dronning Margrethe still going strong. 80 år gammel og netop nyportrætteret.

At Danmark har en jernhård dronning er også gået op for kollegaen hinsidan, svenske dronning Silvia. I en ny podcast om alzheimers er hun fuld af beundring for Margrethe, skriver Svensk Dam.

– Jeg tænker meget ofte på dronning Margrethe af Danmark, der gik ud og fortalte, at hendes mand var syg med demens, siger Silvia blandt andet og fortsætter:

– Dronning Margrethe er en meget klog person, så hun passede på med ikke at udlevere prinsen, samtidig med at det også var meget vigtigt at fortælle, hvorfor prinsen var anderledes, og hvorfor han reagerede på en anden måde, end man kunne forvente, siger dronning Silvia.

– Hun gjorde det for at beskytte ham, og jeg synes, det var modigt og klogt.

Smukt håndteret

Prins Henrik døde som bekendt i februar 2018.

Siden har dronning Margrethe talt om de modstridende følelser, prinsens død har vakt i hende.

Sorgen over tabet. Lettelsen over, at sygdommen fik en ende.

Det kom til udtryk i et interview med Alt for damerne:

– Ja, det er svært at sige højt. Det lyder ikke rart, når man siger det. Men jeg var glad for, at han ikke skulle blive ved længere, end han gjorde. For hans egen skyld. Og også for min. Det er hårdt at være pårørende til et menneske, der er ramt af demens, for det menneske ændrer sig. Det er ikke det samme menneske, som man har været sammen med i mange år, sagde dronningen i foråret.

Prinsens død

“Hans Kongelige Højhed Prins Henrik sov tirsdag den 13. februar kl. 23.18 stille ind på Fredensborg Slot”.

Sådan lød en pressemeddelelse den 14. februar 2018. 

Hele Danmarks prins Henrik var død. Han blev 83 år gammel.

Dagen efter prinsens død blev der erklæret en månedlang hofsorg, der blandt andet et betød, at de royale kun var iført mørkt tøj, når de fremtrådte i offentligheden. I dagene efter hans død, blev der i den grad fyldt op med blomster på både Amalienborg og Marselisborg Slotsplads. Pludselig en dag tråde den kongelige familie ud og kiggede på blomsterne.

Fakta

Arvefølgen til den danske trone

Dronning Margrethe har været dronning af Danmark siden 1972, og siden Kronprins Frederiks fødsel, har han været nummer ét til at overtage fra hende, når hun engang ikke er regent længere. Men der findes mange andre, foruden Frederik, der står til at tage over i det, der hedder arvefølgen til den danske trone:

1 Kronprins Frederik
2 Prins Christian
3 Prinsesse Isabella
4 Prins Vincent
5 Prinsesse Josephine
6 Prins Joachim
7 Prins Nikolai
8 Prins Felix
9 Prins Henrik (søn af prins Joachim)
10 Prinsesse Athena
11 Prinsesse Benedikte
12 Prinsesse Elisabeth

Kilde: Henrik Gam: Tronfølge i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 3. maj 2018.

Den 20. februar 2018 blev prins Henrik bisat fra Christiansborg Slotskirke. Forinden var der castrum doloris. Prinsens aske blev dels spredt ud over havet og lagt i en urne, der blev placeret et hemmeligt sted i haven på Fredensborg Slot.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu