ANNONCE

Dronningen Margrethe siger farvel

24. november 2020 12:32 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Afgående forsvarschef Bjørn Bisserup er tirsdag i afskedsaudiens hos dronning Margrethe.

Dronningen Margrethe siger farvel
Som forsvarschef har Bjørn Bisserup (th.) haft et nært forhold til Kongehuset- for nært, mener nogle. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Forsvarschef Bjørn Bisserup er så småt på vej på pension, og tirsdag tager dronning Margrethe afsked med den snart forhenværende leder af Danmarks forsvar.

Det sker klokken 11, fremgår det af Kongehusets kalender.

Bjørn Bisserup rundede i april Forsvarets pensionsalder på 60 år, og er fra 1. december officielt pensioneret.

I forbindelse med offentliggørelsen af nyheden om Bisserups kommende pension udtalte han følgende:

“Jeg passerede for et halvt år siden en milepæl, hvor jeg kunne være trådt tilbage, men hvor jeg stod over for nogle opgaver, som jeg først ville følge til dørs. Nu er sagerne i god gænge, og det er derfor det rigtige tidspunkt at skifte ud på posten som forsvarschef. Jeg har sat stor pris på min tid i Forsvaret, og jeg vil gerne benytte lejligheden til endnu en gang at takke de mange medarbejdere, som hver dag og med det største engagement løser vigtige opgaver både herhjemme og i udlandet. Jeg har været utrolig stolt af at stå i spidsen for så dedikerede og kompetente medarbejdere,” sagde Bjørn Bisserup.

Skandaleombrust tid

Bisserups sidste tid i Forsvaret har været præget af massive skandaler.

Ikke mindst sagen om tidligere hærchef Hans-Christian Matthiesen, der i maj blev idømt en fængselsstraf for nepotisme.

Hans-Christian Mathiesen blev 24. oktober 2018 fritaget for tjeneste og hjemsendt på baggrund af artikler i forsvarsmediet Olfi.dk. Mediet skrev om, at hærchefens kæreste angiveligt var rykket frem i køen til en meget eftertragtet lederuddannelse.

Det var sket, selv om hun – modsat de øvrige ansøgere – ikke havde været udsendt til internationale operationer. Forsvarsministeriets Auditørkorps gik ind i sagen, og det endte med, at der blev rejst tiltale mod hærchefen for fem forhold.

Hærchefen har afvist alle anklager. Han blandede sig ikke i den endelige udvælgelse af kandidater til uddannelsen, har han forklaret.

14 vidner er blevet afhørt under retssagen, heriblandt forsvarschef Bjørn Bisserup. Den øverste chef for Forsvaret lagde i retten afstand til den detroniserede hærchef og sagde i retten, at han følte sig ført bag lyset af Mathiesen.

Han blev både “vred og ked af det”, da det gik op for ham, at Mathiesen havde bedt en ledende medarbejder om at “sætte strøm til” en afklaring om kærestens forfremmelse.

Tæt royalt forhold

Netmediet Olfi har ligeledes afsløret, at blandt andre Bjørn Bisserup har plejet nære relationer til kronprins Frederik.

På hemmelige møder har kronprinsen angiveligt fået videregivet følsomme oplysninger om interne forhold i Forsvaret.

Møderne er blevet afholdt, uden at forsvarsministeren eller andre medlemmer af regeringen er blevet informeret om dette.

– Der er tale om en sammenkomst med middag blandt venner, kolleger og bekendtskaber. Ligesom der ikke er gjort forsøg på at gøre det hemmeligt, siger forsvarschef Bjørn Bisserup.

– Der er derfor således heller ikke tale om en orientering om konkrete eller fortrolige forhold til HKH Kronprins Frederik fra Forsvarets side, tilføjer han.

Ifølge Forsvaret har Bjørn Bisserup deltaget i to sammenkomster, hvor der ikke har været tale om en fast deltagerkreds.

Det er desuden ikke forsvarschefen, der har inviteret til middagen, lyder det.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu