ANNONCE

Dronningens runde dag: Fejres i en knap en måned

14. januar 2020 12:24 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

I 2020 skal dronningen fejre sin 80-års fødselsdag, og det går ikke stille for sig.

2020 er et stort år i det danske kongehus. I år står en række store begivenheder i kø. Den måske største er, at regenten fylder 80 år.

Dronning Margrethes 80-års fødselsdag skal fejres med maner over nærmest en måned, fremgår det af Kongehuset.

Artiklen fortsætter efter videoen

Fejringen tæller både en udstilling, gallamiddag, forestillinger og meget andet.

En milepæl for monarken

Den 16. april 1940 fik den daværende kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid deres første datter Margrethe. I 1972 overtog den daværende kronprinsesse Margrethe tronen efter sin far.

Det betyder, at dronningen i år kan fejre sin 80-års fødselsdag, og det er ifølge Kongehuset en milepæl i monarkens lange gerning i Danmark.

Dronningens fødselsdag skal naturligvis fejres med bravur. Det betyder, at der er rig mulighed for at danskerne kan fejre vores allesammens dronning.

Se dronningens ansigter

Selv om dronningen officielt først har fødselsdag den 16. april, så er hele april måned stort set dedikeret til dronningens 80-års fødselsdag.

Den 2. april deltager dronningen i åbningen af udstillingen Dronningens ansigter på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Udstilling skal portrættere dronningens liv, virke og interesser.

Dagen efter afholder dronning Margrethe pressemøde i forbindelse med den store dag i Havesalen på Fredensborg Slot, hvor hun formentlig vil sætte ord på, hvor stor en begivenhed dét at fylde 80 år faktisk er for hende.

I karet, teater og til gallamiddag

Når kalenderbladene nærmer sig dronningens fødselsdato vil den intensive fejring blive skudt i gang den 14. april, hvor dronningen kører i karet fra Amalienborg til Det Kongelige Teaters Gamle Scene, hvor regenten vil overvære en gallaforestilling sammen med den kongelige familie og inviterede gæster. Danskerne kan følge forestillingen på DR1.

Den 15. april fejrer børn fra Danmarks kommuner dronningen om formiddagen på Christiansborg Slot som de danske kommuners særlige fødselsdagsgave til dronningen. Om aftenen er dronning Margrethe vært ved en gallamiddag for det officielle Danmark og gæster fra ind- og udland. Det vil være muligt at følge middagen på TV 2, hvor der traditionen tro også vil være underholdende indslag.

Hurraaa!

På dronningens fødselsdag vil der som traditionen byder være morgenvækning på Fredensborg Slot, hvor både venner og familie deltager. Klokken 12.00 træder dronningen ud på balkonen på Christian den IX’s Palæ på Amalienborg, hvor danskerne kan råbe hurra og synge fødselsdagssang for monarken.

Efterfølgende tager dronningen en tur i karet gennem byens gader op til Københavns Rådhus, hvor dronning Margrethe skal overvære taler og underholdning. Her vil majestæten også træde ud på balkonen og lade sig hylde.

Fødselsdagen afsluttes med en privat middag og dans på Fredensborg Slot, hvor den danske kongefamilie samt gæster fra ind- og udland deltager.

Raket, ballet og sommertogt

Men fødselsdagsfejringen er langt fra ovre, for den 25. april bliver dronning Margrethe fejret med en balletgalla i Tivolis Koncertsal. Dernæst vil der være middag på Restaurant Nimb for særligt indbudte, og aftenen sluttes af med et festfyrværkeri.

Den 5. og 6. juni tager dronningen på sommertogt med Kongeskibet Dannebrog med besøg i Aarhus Kommune, hvor hun også skal fejres.

I anledningen af fødselsdagen modtager Dronningen desuden en række deputationer.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu