ANNONCE

Sådan får du den gode søvn tilbage

14. juni 2020 06:05 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Du kan komme tilbage til din gode nattesøvn ved at se på dine rutiner og skrive tankerne ned før sengetid.

Lidt svingende sovetider, vin på en hverdag og snacks før sengetid. Hvis du har skruet lidt på vanerne i nedlukningstiden, så er du langtfra alene.

24 procent svarer i en nylig undersøgelse for Gjensidige Forsikring, at de spiser mere slik, chips og drikker mere sodavand under coronakrisen. 10 procent drikker mere alkohol end normalt.

Men de ændrede – og særligt skiftende – vaner kan have betydning for din søvnkvalitet. De allerbedste betingelser for en god nattesøvn er nemlig rutiner.

– Hvis man oplever problemer med at sove, kan man prøve at genetablere mere hverdagsagtige rutiner med faste tidspunkter at stå op og gå i seng, siger Birgitte Rahbek Kornum og fortsætter:

– Hvis man hygger sig lidt ekstra med alkohol om aftenen i øjeblikket, så er det skidt for søvnen. Men man kan godt drikke et glas vin til maden, for det når at blive forbrændt.

Derudover kan det også være noget rod, hvis du spiser for sent. Det er nemlig ifølge kroppens indbyggede ur noget, der hører til i dagtimerne.

Masser af hjemmearbejde kan også have betydning, hvis det betyder, at du ikke får så meget sollys – for eksempel på vejen til og fra arbejde.

– Vi har et indre ur i hjernen, og det går i kludder, hvis vi ikke får lys, for det synkroniserer kroppens rytme til solens rytme. Det kan give alvorlige problemer for døgnrytmen, siger Birgitte Rahbek Kornum.

Tegn på andre problemer

Søvnproblemer kan også være relateret til en underliggende følelse af angst eller bekymring.

– Søvn er meget kompleks og ret let at forstyrre, siger Birgitte Rahbek Kornum og uddyber:

– Det kan være, hvis man bekymrer sig, føler sig usikker på fremtiden eller måske bare ikke kan overskue, at man skal arbejde hjemme til august eller ikke må se sine venner. Det behøver ikke være nervøsitet for at blive syg eller dø.

Folk, der lider mere alvorligt af søvnmangel, anbefales at skrive deres tanker ned som en slags dagbog.

– Nogle studier har vist, at man falder hurtigere i søvn, hvis man bruger fem minutter på at skrive sine tanker ned, før man går i seng. Der har en beroligende effekt, fortæller Birgitte Rahbek Kornum og fortsætter:

– Det er ikke nok bare at ligge og tænke tankerne, de skal skrives ned. Og det skal ikke være på telefonen, men på papir.

Vidensråd for Forebyggelse foreslår i rapporten “Søvn og sundhed” teknikken “struktureret problemløsning”, hvor man nedskriver en liste af oplevede problemer og angiver mulige måder at håndtere dem.

Gør det gerne flere timer før sengetid, så du kan lægge det helt fra dig.

I galleriet ovenfor kan du desuden blive klogere på, hvilke søvnpositurer du skal forsøge at undgå, og hvilken der en den bedste til god søvn.

Fakta

Søvn - hvad er normalt?

Søvn er en fysiologisk nødvendighed for alle levende væsener. Søvn har afgørende betydning for kroppens genopbygning, og mangel på søvn kan både påvirke immunforsvar og kognitive funktioner som hukommelse og indlæring. Enhver, der har oplevet en nat med dårlig søvn, ved, hvordan det kan påvirke humør, koncentration og ydeevne.

Mængden af søvn

Behovet for søvn er individuelt og varierer med alderen. Små børn har brug for meget søvn, mens behovet falder med alderen. Dog er søvnbehovet forholdsvis konstant efter 25-30 års alderen. Det gennemsnitlige søvnbehov for voksne er cirka 7½ time med store individuelle forskelle.

Generelt kan man sige, at man får tilstrækkeligt med søvn, hvis man føler sig udhvilet og ikke er søvnig om dagen. Nogle mennesker kan klare sig med mindre end seks timers nattesøvn, mens andre har brug for ni timer eller mere. Begge dele kan betragtes som normalt, hvis der ikke i øvrigt er tegn på sygdom. Man bør sove regelmæssigt hver nat. Det er ikke optimalt, at man udvikler søvnmangel i løbet af ugen, for derefter at ’sove ud i løbet af weekend.

Søvnkvalitet

Søvnkvaliteten kan beskrives som den subjektive opfattelse af at være udhvilet og have sovet godt. Der findes forskellige skalaer til at bestemme den subjektive søvnkvalitet. Disse anvendes især til forskningsformål.

Den objektive søvnkvalitet kan bestemmes ved at måle de forskellige søvnstadier. Man ser især på mængden af dyb søvn og antallet af opvågninger i løbet af en nat. Der er ikke helt god sammenhæng mellem subjektive og objektive mål for søvnkvalitet. Man ved ikke helt hvorfor.

Kilde: Netdoktor.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu