DSB har tabt 715 mio. kr. i Sverige

29. januar 2013 07:31 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
DSB har tabt 715 mio. kr. i Sverige
Billede mangler

Underskuddet er 150 millioner kroner større end hidtil oplyst af Statsbanerne.

 

Det viser nye dokumenter fra DSB Sverige, som BT er i besiddelse af. Det store minus fra DSB First løb op i 551 millioner kroner, men DSB har også andre ruter i Sverige, som samlet set har givet et større underskud.

DSB er ude af DSB First, men ejer stadig selskabet DSB Sverige, som driver to ruter i Sverige. Begge ruter gav i 2011 et samlet underskud på 48 millioner kroner. Ruten DSB Småland AB gav et underskud på 36 millioner kroner, og ruten DSB Uppland AB gik i minus med 12 millioner kroner.

I 2011 havde DSB stadig den økonomisk attraktive rute Roslagståget, som gav overskud. Den rute tabte DSB til Arriva, da den kom i udbud i 2012.

Transport­ordfører Henning Hyllested (EL) mener, at DSBs investeringer i Sverige har været direkte hovedløse.

– Det viser igen, hvor udygtige den tidligere ledelse i DSB har været i forbindelse med investeringer i udlandet. Nu gælder det om at komme ud af disse kontrakter med mindst muligt tab, siger han til BT.

Ifølge BTs oplysninger risikerer DSB muligvis at skulle betale udenlandske aktører et stort millionbeløb for at komme helt ud af den svenske forretning.

Martin Geertsen (V) vil nu have transportminister Henrik Dam Kristensen (S) til at presse DSB til at svare på, hvad der konkret skal ske med de udenlandske underskudsruter.

– Der må simpelthen sættes en prop i det hul. DSB må oplyse, hvad planen er med de ruter, siger han.

Nu må DSB se fremad, mener Caspar Rose, som er professor i international økonomi og ledelse ved CBS.

– Sket er sket. Nu har DSBs ledelse et ansvar for at se nøje på, hvad der er gået galt tidligere og sørge for at undgå flere af den slags sager. Det kan være en vigtig læringsproces for DSB. Det er også væsentligt at være åbne om de problematiske forhold for at genskabe tilliden til, at DSB er ærlige om deres problemer, forklarer han.

DSB ønsker ikke at oplyse BT nærmere om planerne for de svenske togruter, men skriver i en mail til BT:

– Detaljeringsniveauet i vores finansielle kommunikation afspejles i årsrapporterne, og vi offentliggør ikke separate regnskaber for de to operationer, skriver pressemedarbejder hos DSB Martin Sun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu