ANNONCE

Du bør tage en barberskraber med på stranden

26. august 2019 20:47 | Af: Newsbreak.dk

Mere blæst i august og september får brandmændene til at vise sig ved de danske strande

Det er ikke sjovt at komme for tæt på en brandmand. Video: TV2 Lorry.

Den sidste del af august måned viser sig i disse dage fra den særdeles herlige side, og sol og varme vil lokke danskerne til en forfriskende eftermiddags-dukkert efter endt arbejde eller skolegang.

Men du bør dog tage dig i agt – og medbringe barbergrej – for du kan nemt risikere at støde på brandmænd, siger Jens Peder Jeppesen, marinebiolog og chef for Øresundsakvariet, til TV 2 Lorry.

– De ligger i øjeblikket mange steder tæt inde ved kysten, og de fleste vil drive ind på det helt lave vand, siger Jens Peder Jeppesen.

Han forklarer, at brandmændene i Øresund normalt befinder sig på 10 til 15 meters dybde. Her vokser de sig store indtil august, hvor mere intense vejrforhold bryder havet op og sender brandmændene ind på lavere vand.

Kan virke livløse

Det skete senest i torsdags, hvor en kraftig vind fra sydøst skubbede brandmændene op fra det dybe, saltholdige vand til det såkaldte brakke vand.

– De har det ikke godt der, så man vil tit opleve, at de virker lidt livløse, der hvor vi bader. Men de er skam fit for fight. Hvis de ikke kan komme væk, vil de dø, men selv der kan de stadig brænde, siger Jens Peder Jeppesen.

Han og kollegerne har ved selvsyn kunne konstatere, hvordan vandmændene har nærmet sig kysten. I videoen her i artiklen kan du se friske optagelser af vandmænd i havet omkring Helsingør.

Artiklen fortsætter under videoen 

Mængden af vandmænd vil kun stige i løbet af september måned, så badegæster skal tage sig i agt, hvis de går i vandet efter markante skift i vind.

– De bliver spulet ind på lavt vand hvert eneste år, og det er katastrofalt for både vandmændene, der kan dø, og for badegæsterne, der kan blive ramt af giften, siger Jens Peder Jeppesen, der også advarer om, at afrevne tråde fra vandmænd både kan brænde og være meget svære at se.

Nej du skal ikke tisse på dig selv

Det er ikke livsfarligt at blive brændt, men man kan opleve mathed, svimmelhed, svie, vejtrækningsproblemer og få dårlig mave, siger Jens Peder Jeppesen.

Du kan hos TV2 Lorry få ekspertens råd til, hvad du skal gøre, hvis du kommer for tæt på en brandmand, og hvad du skal bruge skraberen til. 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu