Her er Danmarks nyeste Oscars-håb

20. september 2017 15:16 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Den danske Oscar-komité indstillede i dag onsdag sin kandidat til en nominering i kategorien for bedste udenlandske film.

Her er Danmarks nyeste Oscars-håb
Billede fra Peter Schønau Fogs film 'Du forsvinder med Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas. Filmen er nu indstillet til en Oscar-nominering. Foto: Scanpix

Den komité, der indstiller den danske deltager til kapløbet om en Oscar-nominering i kategorien Foreign Language Film, mødtes onsdag den 20. september, og her blev det afgjort, at Danmarks Oscar-deltager i år bliver “Du forsvinder” af Peter Schønau Fog. Det oplyser Det Danske Filminstitut (DFI) i en pressemeddelelse.

Filmen er med Nikolaj Lie Kaas og Trine Dyrholm.

“Du forsvinder” er valgt fra en liste med i alt tre kandidater, som komitéen udpegede i august. De to øvrige titler i spil var “Gud taler ud” af Henrik Ruben Genz og “Underverden” af Fenar Ahmad.

Claus Ladegaard, konstitueret direktør for Det Danske Filminstitut og formand for komitéen glæder sig over, at årets tre kandidater favner vidt og bredt i både tema og stil.

– Med ‘Du forsvinder’ tackler Peter Schønau Fog et komplekst tema om skyld og ansvar på original vis, og det er en film, der både griber og udfordrer sit publikum. I sidste uge havde ‘Du forsvinder’ premiere på Toronto Filmfestivalen, og her fremhævede anmelderne Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas’ ‘kraftfulde’ og ‘bevægende’ præstationer som filmens hårdt prøvede ægtepar. At være med i Toronto er i sig selv en fin start for en Oscar-kandidat, for festivalen har ry for at være et godt springbræt for en film forud for nomineringskapløbet. Det bliver spændende at følge filmens videre vej i kapløbet over de kommende måneder, siger han.

Hvad handler den om?

I pressemeddelelsen beskrives filmen som:

Du forsvinder, der er baseret på Christian Jungersens roman af samme navn, handler om at miste fodfæstet og sætter fokus på spørgsmålet om, hvorvidt vi har en fri vilje eller er styret af hjernens kemi.

Mia er gift med den succesrige skoleleder Frederik, som afsløres i at have begået et alvorligt underslæb. Har han gjort det af egen fri vilje, eller er han blevet ramt af en personlighedsforandring på grund af en hjernesvulst? Mia forsøger desperat at finde ud af, hvad der er sket, og hvilken mand hun egentlig er gift med. 

Nikolaj Lie Kaas spiller Frederik, mens Trine Dyrholm ses i rollen som Mia. I rollen som familiens advokat ses den nyligt afdøde svenske skuespiller Michael Nyqvist. Peter Schønau Fog har selv skrevet manuskriptet.

Instruktør: En ære

Peter Schønau Fog står bag “Du forsvinder”, der skal kæmpe for dansk Oscar, og det er han stolt over.

– Det betyder ikke bare noget for mig, men også for hele holdet og for skuespillerne. Det er en stor ære at skulle ud og vifte med Dannebrog på den måde der, og det tror jeg godt, jeg kan sige, at vi alle sammen er meget glade og stolte over. Det er en tillidserklæring, siger Peter Schønau Fog.

Det er anden gang, Peter Schønau Fog er indstillet med en af sine film,

Første gang var med “Kunsten at græde i kor” fra 2007, som blev udpeget af den danske oscarkomité. Det endte ikke med en nominering, men instruktøren har lært noget af det lobbyarbejde, der blev gjort.

– “Du forsvinder” er en film, der går ind i et sygdomsforløb, men som gør det på en meget saglig måde, forklarer han.

– Jeg ved fra sidst, jeg var derovre, at der også er mange ældre akademimedlemmer, der stemmer i den kategori, og jeg ved fra det danske publikum, at det er en film, der har trukket mange ældre i biografen, så jeg tror, det er et emne, der vil optage mange akademimedlemmer, siger han.

De i alt fem nominerede udenlandske film offentliggøres tirsdag den 23. januar. Det 90. Academy Awards Show finder sted søndag den 4. marts. 2018.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu