ANNONCE

Du kan have guld blandt arvestykkerne

3. februar 2020 14:41 | Af: Ritzau Fokus

Verden er blevet mindre, og det gælder også på markedet for design og kunsthåndværk. Derfor kan der være penge at hente for arvestykkerne internationalt.

Har du arvet et sammensurium af møbler, lamper, glas og keramik, så kan det være svært at skelne skidt fra kanel.

Men der kan faktisk være guld at hente hen over hele paletten af produktkategorier. Markedet er i dag så stort og internationalt, at der sidder samlere på spring inden for de fleste felter.

Artiklen fortsætter under videoen

Nøgleordene for værdi er høj kvalitet.

– Man skal have respekt for det hele. Bare fordi antikviteter ikke er det mest efterspurgte lige nu, betyder det ikke, at der ikke er et marked for det, siger Kasper Nielsen, som er vurderings- og salgsdirektør hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

– Vi har i Danmark haft en fantastisk møbelproduktion i det 20. århundrede. Og der kan særligt være værdi i ædle materialer som teaktræ og palisander, fortsætter han.

Både designeren, producenten, årstallet og standen spiller en stor rolle for, hvor høj værdi du kan forvente af arvestykkerne. Det vil ofte kræve så stort et overblik, at du skal have en kenders blik på sagerne.

Må gerne have patina

En god stand er ikke det samme, som at arvestykkerne ikke må have spor af at være blevet brugt.

– Patina er interessant i denne sammenhæng, påpeger Nicolai de Gier, der er lektor i møbeldesign på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

– Normalt vil man betragte slid og brugsspor som noget, der trækker ned på en vare, men på møbler kan det rette slid faktisk trække prisen op, fortsætter han.

Kend køberne

For at ramme jackpot på prisen kræver det dog også, at du ved, hvem i verden der efterspørger det.

Har du arvet gammelt kinesisk kunsthåndværk eller figurer i jade i høj kvalitet, så vil du sandsynligvis nå længst med at ramme de kinesiske købere.

– Som søfartsnation og handelsnation har vi importeret og samlet på rigtig meget kinesisk kunsthåndværk særligt i efterkrigstiden fra midt i 40’erne og frem. Og det er blevet stærkt efterspurgt af kineserne igen, fortæller Kasper Nielsen.

Dyre kunstobjekter kan også være meget efterspurgte blandt russiske kunder – som ofte befinder sig i London.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu