Du kan ikke lugte den: Denne gas er livsfarlig

9. marts 2019 13:40 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Senest er flere personer blevet indlagt som følge af at have været i nærkontakt med gassen.

Du kan ikke lugte den: Denne gas er livsfarlig
Flere personer var i nærkontakt med gassen 8. marts. Foto: Scanpix.

Den er ikke til at se, og den er ikke til at lugte, og det er derfor, gyllegas er livsfarligt. Newsbreak.dk fortalte 8. marts, at op mod 12 personer, både privatpersoner og brandfolk, var blevet indlagt, fordi ét menneske besvimede af at indånde gassen til at starte med.

– Så kommer der et familiemedlem til for at skulle hjælpe. Han kravler under gulvet og bliver også bevidstløs. Nummer tre gør det samme. Nummer fire kravler ned, bliver dårlig og får sig reddet op igen, sagde vagtchef Carsten Henriksen fra Midt- og Vestjyllands Politi til Ritzau fredag.

TV Midtvest skriver, at faren kommer af, at man risikerer at indånde den svovlbrinte, gylle frigiver, når det sættes i bevægelse.

– Svovlbrinte er virkelig giftigt. Det mindsker blodets evne til at transportere ilten, og der skal ved højere koncentrationer kun ganske få åndedræt til, før man mister bevidstheden, forklarer Helle Birk Domino, der er arbejdsmiljøchef i SEGES, til TV Midtvest.

Lugter ikke

Problemet med svovlbrinte er, at det ikke lugter, når det findes i sundhedsskadelige koncentrationer.  Videnskab.dk skriver, at svovlbrinte lugter af rådne æg i koncentrationer, der ikke er decideret farlige, og Videnskab skriver, at der tidligere har været eksempler på ulykker med gassen, der har kostet menneskeliv.

Så galt gik det ikke i Holstebro fredag, men alligevel råder Helle Birk Domino alle, der arbejder med gylle, til at være forsigtige.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu