ANNONCE

“Du kommer ikke ind forklædt som pizzabud”

15. marts 2021 22:58 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

En fransk storrøver er sammen med fire svenskere på anklagebænken i sag om mislykket kup mod Loomis

Fem mand er tiltalt i sagen. Genrefoto.

Det kræver omfattende og grundig planlægning at begå røveri mod værdicentralen Loomis, og det kræver vold. Derfor skal fem mænd straffes for, at de planlagde et sådant røveri. Også selv om det ikke lykkedes.

Det argumenterer senioranklager Bo Bjerregaard for mandag ved Retten i Glostrup.

– Det er umuligt at komme ind i Loomis uden planlægning og brug af vold. De har vidst, at man ikke kommer ind fra gaden forklædt som pizzabud eller kravler ind ad et toiletvindue og scorer den store gevinst, siger Bo Bjerregaard.

Lytter til tolk

Ni betjente sidder i en halvcirkel bag de fem tiltalte i retssalen.

De sidder roligt og lytter til tolkenes oversættelser på svensk og fransk, mens anklageren argumenterer for de tiltaltes skyld og gennemgår sagens beviser.

– Når der er så mange forbindelser og ting, der peger i samme retning, giver det ikke længere mening at tale om tilfældigheder. Så har vi et mønster, siger Bo Bjerregaard.

– Hvis man kun har én brik, kan man ikke se, hvad det samlede puslespil forestiller. Men når man har så mange brikker som her, så kan man, siger han.

Spionarbejde

Mændene har ifølge anklageskriftet foretaget rekognoscering mod Loomis og optaget film og fotos i området. Også politigården i Albertslund og Arrivas busholdeplads i Ejby ved Glostrup er blevet udspioneret, lyder anklagen.

Derudover har mændene angiveligt anskaffet forskelligt udstyr, for eksempel en gps-jammer, særlige krypterede telefoner af mærket Aquaris, en kikkert og udstyr til maskering, blandt andet en silikonemaske og en paryk.

Mændene skal også have søgt på entreprenørmaskiner på internettet, og anklagemyndigheden mener, at de havde udarbejdet kort og en flugtrute, så de både kunne bringe udbyttet og sig selv i sikkerhed.

Storrøver

Blandt de tiltalte er den i dag 51-årige franske storrøver Tayeb Si M’Rabet, der tidligere er idømt idømt ti års fængsel for et kup, som er blevet kaldt danmarkshistoriens største røveri.

M’Rabet blev udvist af Danmark i forbindelse med i kuppet mod en værdicentral i Brøndby i 2008. Røverne slap væk med 62 millioner kroner.

– Tayeb er en røver. Det er hans erhverv, og han er altid gået efter det store udbytte. Han har tidligere udvist både vilje og evne, siger Bo Bjerregaard om den skaldede mand.

Fakta

Sådan gjorde politiet

En dømt fransk storrøver og fire svenskere er tiltalt for at forberede et nyt kæmpekup i Danmark. Læs her, hvordan politiet har optrevlet sagen.

30. oktober og 1. november modtager politiet tip om, at der er gang i planlægningen af et kup mod værdicentralen Loomis på Litauenvej 1 i Taastrup.

Politiet gennemgik herefter overvågningsbilleder fra området og fattede interesse for en bil med flere mænd i.

Udlejningsbil viste vej

Billederne var utydelige, men politiet mente at kunne tyde registreringsnummeret på bilen. Det viste sig at matche en udlejningsbil, en Nissan Qashqai.

Bilen blev udlejet fra Europcars filial i lufthavnen i Kastrup. Det var en 27-årig svensk mand – en af de tiltalte – som lejede den.

Overvågningsbilleder fra lufthavnen viste, at han var i følgeskab med tre andre. Dansk politi kontaktede de svenske kolleger, som identificerede de tre andre mænd – de tre er også på anklagebænken.

Overrasket af udlejer

Politiet fandt ud af, at svenskerne holdt til i en lejlighed i Peberhaven i Herlev. Og den 21. november valgte man at foretage en hemmelig ransagning på stedet.

Men udlejeren overraskede politiet, som derfor valgte at anholde de fire mistænkte svenskere. De var i besiddelse af flere krypterede telefoner af typen Aquaris.

Politiet havde også mistanke til den franske storrøver Tayeb Si M’Rabet, der tilbage i 2008 deltog i et røveri mod Dansk Værdihåndtering i Brøndby. Udbyttet var 62 millioner kroner.

Han blev anholdt en uges tid efter svenskerne, og hos ham fandt politiet også en Aquaris-telefon. Telefonernes såkaldte IMSI-numre var ifølge politiet alle knyttet til telefonselskabet KPN i Holland.

Og telefonernes simkort var alle knyttet til samme teleselskab, Rite Sim Kinetic i Hertfordshire i England.

To af Aquaris-telefonerne blev aktiveret henholdsvis 25. september og 2. oktober. To af svenskerne ankom til lufthavnen i Kastrup netop 25. september, de to andre netop den 2. oktober. Alle fire ankom fra Barcelona.

En tredje telefon – som blev fundet hos M’Rabet – blev aktiveret 26. september.

Hos M’Rabet blev også fundet en anden telefon af mærket Samsung. Den forsøgte han at kaste væk, da han blev anholdt. På den har politiet fundet flere spor fra en krypteret mailtjeneste kaldet Proton.

Har fundet fotos

Indholdet af mailsene har politiet ikke kunnet tilgå. Men på forskellig vis har man fundet tegn på, at der har været korrespondance mellem telefonen og mailadresser, som efter politiets opfattelse tilhører de svenske mænd.

På telefonen er der også fundet en række satellitfotos af området omkring Loomis.

Endelig har politiet hos M’Rabet fundet et videokamera, og på det ligger filmsekvenser blandt andet fra området ved Loomis og ved politigården i Albertslund.

Politiet mener, at der blandt andet er tale om optagelser fra gennemkørslen af en mulig flugtrute.

Politiet har i efterforskningen også fundet spor efter internetsøgninger på blandt andet sprængstoffer og entreprenørmaskiner, ligesom der også er søgninger, der peger tilbage mod kuppet i 2008.

Kilde: Ritzau.

De fire svenskere er desuden tiltalt for at have deltaget i en kidnapning. Den har ikke noget med røveriplanlægningen at gøre, men behandles i samme retssag.

Alle fem mænd nægter sig skyldige. De blev anholdt i slutningen af november 2019 og har siddet varetægtsfængslet siden.

Der ventes dom i sagen senere i marts.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu