ANNONCE

Du skal være påpasselig med dagens vejr

5. september 2020 06:48 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

DMI er klar med en vejrudsigt for weekenden.

Om du så bliver indenfor hele dagen i dag, er der en god chance for, at du kommer til at opleve vejret i en eller anden form alligevel.

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, melder om udsigt til torden over Danmark lørdag, så selv hvis du bliver inde, væk fra den friske vind og de mulige byger, så kan det være, du kommer til at høre vejret.

– Det bliver en rigtig efterårsdag, siger Claus Larsen, vagthavende ved DMI, til Newsbreak.dk.

Dagen starter derudover ud med at være ganske skyet, særligt i den sydøstlige del af landet. Som dagen skrider frem, er der udsigt til solskin, men altså også mulighed for at løbe ind i både en byge og et tordenvejr.

Fakta

Gode råd om tordenvejr:

Se den fulde liste af råd her:

* Søg ikke ly under træer. Det gælder specielt for enkeltstående træer.
* Prøv at undgå tårne, åbne pladser, sejlbåde og høje bjerge.
* Lad være med at røre større elektrisk ledende genstande – eksempelvis hegn, rækværk, vandhaner, varmeapparater eller apparater forbundet til el- og telefonnettet.
* Det er ret sikkert at være indenfor, men luk døre og vinduer.
* Selvom telefonkabler i dag er gravet ned, er der eksempler på, at lyn har fundet vej flere meter ned i jorden og videre gennem kablet.
* Det regnes i dag som ret sikkert at tale i telefon under et tordenvejr – særligt i de ledningsløse mobiltelefoner. Man skal blot huske på, at det stadig er en elektrisk ledende genstand, man har i hånden.
* Den eneste helt sikre løsning er at sidde i et helt lukket metalbur med jordforbindelse, hvor man ikke berører siderne. Det kaldes et Faradays-bur.
* En bil med lukkede døre, vinduer og soltag er et sådant bur. Lynet undslipper via hjulene. Andre transportmidler såsom fly, tog og skibe fungerer også som metalbure.
* Lad være med at tro, at cykling er ufarligt. Fejlagtigt tror mange, at dækkenes isolerende evne beskytter.
* I en båd med mast er der risiko for lynnedslag i masten. Hvis man bliver fanget på søen af et tordenvejr, er det altid en god regel at søge så langt væk fra masten som muligt og lade være med at røre elektrisk ledende genstande såsom fiskestænger.
* Undgå helst badning.
* Bliver man fanget i det fri af et tordenvejr, kan man vælge mellem to onder: At stå i tørvejr under et træ og dermed risikere, at et lyn rammer træet, eller at sidde på hug med samlede fødder ude i regnen i det fri. Her er der størst chance for, at lynene ikke finder dig.
* I denne stilling rager man ikke så højt op, og man rører kun jorden ét sted. En liggende krop vil have større berøringsflade med jorden, og derved vil der også være større fare for, at en strøm finder vej igennem kroppen.

Kilde: DMI.

Claus Larsen fortæller, at det særligt er i Jylland, at der er udsigt til tordenvejr, mens der i hele landet er udsigt til frisk vind og opefter (sidstnævnte ved kysterne) og temperaturer der ikke kommer over 17 grader.

Fremtiden

Søndag ser ud til at blive en pænere dag end lørdag. Der er dog stadig udsigt til byger, og på den jyske vestkyst kan det være, at vejret kommer til at føles som en gentagelse af lørdag.

– Det føles nok stadig, som at vi er nået frem til efteråret, siger Claus Larsen.

Mandag tegner til gengæld til at blive en pæn dag, og umiddelbart en af den kommende uges pæneste dage.

Der er udsigt til sol og enkelte byger, mens et regnvejr banker på døren tirsdag. Onsdag er der udsigt til mere regn, og Claus Larsen siger, at det tyder på, at den kommende uge byder på en blanding af sol og regn.

Til gengæld ser det ud til, at vinden aftager, og at temperaturerne igen kommer op og runde de 20 graders varme.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu