Dyre chefaftaler i staten er fordoblet på fem år

14. april 2013 03:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dyre chefaftaler i staten er fordoblet på fem år
Billede mangler

Chefer ansat i staten får i stigende grad risikotillæg, selv om de har jobgaranti, og fratrædelsesgodtgørelse, selv om de genansættes i samme job eller fortsætter i nyt job på samme statslige arbejdsplads, skriver Politiken.

 

Antallet af statslige chefer, der er ansat på de særligt gunstige og dyre åremålskontrakter, er næsten fordoblet fra 669 til 1.235 på fem år fra 2005 til 2010, viser tal fra Finansministeriet ifølge avisen.

De såkaldte åremålsaftalerne giver typisk cheferne et tillæg på 20-30 procent af lønnen – i gennemsnit 130.000 kr. om året – som kompensation for, at der er tale om en tidsbegrænset ansættelse.

Ofte har cheferne dog garanti for at kunne vende tilbage til et andet job, og i en række tilfælde genansættes de i det samme job og får alligevel udbetalt fratrædelsesgodtgørelse.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen kalder ordningen »helt grotesk«.

»Det er både livrem og seler. Man betaler cheferne en særlig bonus og en fratrædelsesgodtgørelse, men lader dem fortsætte i egen eller anden stilling, så der dermed ikke er nogen risiko«, siger han.

Professoren mener ikke, at aflønningen af de statslige chefer lever op til finansminister Bjarne Corydons (S) krav om at få mest muligt ud af de offentlige lønkroner, som blandt andet er baggrunden for lærerkonflikten.

»Efter min bedste overbevisning bruger man pengene forkert. Man bruger bare de her ordninger til at løfte chefernes lønninger, men så skal man sige det i stedet for at køre rundt med dette cirkus,« siger han.

I 2006 og 2007 undersøgte Rigsrevisionen de statslige lønninger og konstaterede, at ministerierne brugte åremålsaftalerne på en anden måde, end det oprindelig var meningen.

Herefter bad Rigsrevisionen Finansministeriet om at styrke overvågningen af de dyre chefaftaler og sikre, at pengene blev »givet godt ud«.

Daværende Thor Pedersen (V) lovede bod og bedring, men to år senere holdt Finansministeriet i stedet op med at registrere ministeriernes brug af åremålsaftaler, fremgår det af et notat, som rigsrevisor Lone Strøm sendte til Folketingets statsrevisorer i december sidste år.

Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), siger, at »Thor Pedersen afgav et løfte, som der ikke er blevet fulgt op på«, og at statsrevisorerne »med stor interesse afventer det næste notat fra rigsrevisor«, som har lovet at følge op på sagen.

»Nu må Finansministeriet tage stilling til, om man vil det ene, det andet eller det tredje, og så tror jeg gerne, at statsrevisorerne vil udtale sig«, siger Peder Larsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu