Dyremishandling: Når mennesker ikke behandler dyr som levende væsener

24. april 2017 14:30 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Dyrenes Beskyttelse modtog 3483 anmeldelser om dyreværnssager i 2016. Blandt disse var der sager om dyr, der var blevet udsat for regulær mishandling.

Dyremishandling: Når mennesker ikke behandler dyr som levende væsener
Denne gravhund blev i 2008 mishandlet ihjel. Dyremishandling er desværre noget, Dyrenes Beskyttelse nu og da stifter bekendtskab med. Arkivfoto: Scanpix.

Dyremishandling er åbenbart noget, der følger hånd i hånd med mennesker. Dyr bliver mishandlet, hvis deres ejere glemmer dem. De bliver også mishandlet af mennesker, der kun tænker på at tjene penge.

“Dyr er levende væsener og skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.”

Sådan indledes Dyreværnsloven, der er den gældende lovgivning for, hvordan vi må – og ikke må – behandle dyr i Danmark.

Det er den første paragraf, og skal man forstå dyremishandling, er et godt sted at starte ved §1 og §2 af Dyreværnsloven. §2 siger:

“Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.”

Evner man ikke at holde dyr omsorgsfuldt, overtræder man loven og risikerer straf. Straffes man for dyremishandling, risikerer man bøde eller fængsel op op til to år.

3483 anmeldelser i 2016

Dyrenes Beskyttelse modtog 3483 anmeldelser om dyreværnssager i 2016. Disse sager handlede blandt andet om dyremishandling, hvor et eller flere dyr var begyndt at lide nød. Med andre ord handlede sagerne om mennesker, der vanrøgtede dyr.

Fakta

Fakta om Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelse er en privat forening, der hovedsageligt er finansieret af private midler og drevet af frivillige.

Foreningen er opdelt i 13 lokale foreninger, og Dyrenes Beskyttelse blev stiftet helt tilbage i 1875.

Siden da har Dyrenes Beskyttelse skabt debat om dyrevelfærd og dyrs forhold, i de første mange år med fokus på familiedyr og dyr i naturen. Da satte Dyrenes Beskyttelse især fokus på hunde, katte og farene for dyr i trafikken.

Som årene skred frem, og landbruget blev mere og mere udbredt, begyndte foreningen også at arbejde for landbrugsdyrs ve og vel. Her kom blandt andet burhøns, frilandsgrise og tremmekalve på dagsordenen.

I dag arbejder foreningen med at påvirke beslutningstagere og for at landbrugsproduktion foregår på en måde, der tager hensyn til dyrenes naturlige behov og adfærd.

Dyrenes Beskyttelse løser desuden dyreværnssager og plejer vilde dyr på vildtplejestationerne, så de kan vende tilbage til deres liv i naturen.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse.

Ikke alle sager har dog nødvendigvis handlet om bevidst dyremishandling. Da Dyrenes Beskyttelse gjorde op, hvor mange dyreværnssager man har haft i 2016, forholdt man sig også til de forskellige former for vanrøgt, der findes. En sag om mishandlede heste behøver derfor ikke handle om en ejer, der har været bevidst ond ved sine dyr.

”I langt de fleste sager er opgaven vokset folk over hovedet, og de har brug for hjælp. Her træder vi til og hjælper til at få ordentlige forhold for dyrene igen, og i sidste ende kan vi også overtage dyrene og give dem et nyt hjem via vores internater, hvis det vurderes at være for dyrets bedste,” sagde Henrik Bucholdtz, dyreværenschef i Dyrenes Beskyttelse, om de anmeldelser Dyrenes Beskyttelse havde modtaget i 2016.

Dyremishandling i form af fabrikker

Dermed ikke sagt, at der ikke findes sager om dyremishandling. Det gør der. Et eksempel herpå er de såkaldte hvalpefabrikker, som Newsbreak.dk har skrevet en del om gennem årene. I februar 2017 blev Dyrenes Beskyttelse således involveret i den tredje sag af den slags på få måneder.

Her blev 27 hunde fjernet fra forfærdelige forhold i Randers-området. De vanrøgtede dyr var gemt af vejen i en lade. Hos Dyrenes Beskyttelse var man ikke i tvivl om, hvad de mange mishandlede hunde blev brugt til; avl.

Fakta

Store hundesager i Danmark

• 2017, februar: Mere end 60 hunde blev fundet i nærheden af Randers på to forskellige adresser. 16 af disse var døde hunde, der blev fundet i plastikposer. En el af hundene gik rundt i store mængder ekskrementer i en kold og beskidt bygning, hvor de tilsyneladende ikke havde adgang til vand.

• 2016, november: 25 labradorer reddes fra et sommerhus-område i Nordsjælland. Flere af hundene var meget udmagrede, havde orm og ekstremt dårlig mave på grund af manglende fodring og vand. 4 af hundene er senere blevet aflivet på grund af svære psykiske og fysiske skader som følge af vanrøgt og underernæring. Ejeren er politianmeldt, men der er endnu ikke rejst sigtelse.

• 2015, maj: Danmarkshistoriens største hundesag. 91 cockerspaniels reddes fra kennel i Sydsjælland og bringes til Dyrenes Beskyttelses internater i Roskilde og på Fyn. Hundene havde gået i deres egen afføring, så deres pels var fuldstændig indsmurt og tynget af store klumper ekskrementer. De led blandt andet af øjenbetændelse, øremider, diarré, orm og lopper. Der er ikke faldet dom i sagen.

• 2013, januar: Dyrenes Beskyttelse hjælper 53 hunde, der havde levet under kummerlige forhold på en kennel på Sjælland. Nogle af hundene havde så store bylder i munden, at de ikke kunne spise, en hund gik rundt på et brækket ben, og en anden havde slebet sine tænder helt ned af at stå og bide i jernstænger. Efter to år har ejeren af kennelen fået en bøde på 25.000 kr. og må ikke have hunde i forbindelse med erhvervsbeskæftigelse.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Om det sagde direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, i februar i en pressemeddelelse:

– Det er alarmerende, at vi nu har den tredje store hundesag på kun tre måneder, og vi ser gentagende gange, at motivet er at sælge hvalpene for profit. Hvalpefabrikker er et problem, som vi kun kan komme til livs, hvis køberne reagerer på faresignalerne. Heldigvis var der en borger, som i dette tilfælde var opmærksom på de mistænkelige forhold og slog alarm, sagde hun i pressemeddelelsen.

Du kan hjælpe med at bekæmpe dyremishandling

Har du mistanke om, at et dyr er blevet – eller bliver – mishandlet? Da kan du kontakte Dyrenes Vagtcentral på 1812.

Der er tale om en landsdækkende service, der vejleder i sager om dyr i nød. Vagtcentralen besvarer dagligt over 300 opkald fra bekymrede og årvågne borgere. Borgerne ringer, hvis de står med et dyr i nød. De ringer 1812, hvis de har mistanke om en vanrøgtssag.

Du kan ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812 hvis:

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu