Dyrere boliglån slår igennem i RD-regnskab

1. august 2013 17:02 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dyrere boliglån slår igennem i RD-regnskab
Billede mangler

Danske Banks realkreditselskab RD hævede sidste år priserne – de såkaldte bidragssatser – på realkreditlån, og det er slået fuldt igennem i første halvår, fremgår det af regnskabet. Indtægten på bidragssatserne er steget med 25 procent til 2,73 milliarder kroner i de seks måneder.

Det er hovedårsagen til, at resultatet er steget med 4 procent på trods af, at beholdningsindtægterne er faldet, og nedskrivninger på udlån er steget. Men trods de stigende indtægter og det voksende resultat er det ikke nok i Danske Bank-koncernen, som har et mål om at forrente egenkapitalen med 12 procent.

»Der er to årsager til prisstigningerne: Vores kapitalomkostninger er stigende, og vores resultat på 5,1 procent i egenkapitalforrentning er ikke så prangende. Det afspejler, at vores lønsomhed er for lav. Vi skal som resten af koncernen også op på 12 procent,« siger administrerende direktør i RD Carsten Nøddebo.

Prisstigningerne er især indført på lån, som medfører en risiko for realkreditselskaberne – de etårige flekslån. Derfor er RD på vej med en ny type lån baseret på den såkaldte CITA-rente med halvårlig rentetilpasning – men baseret på treårige obligationer. En treårig obligation fjerner noget af usikkerheden i forbindelse med de årlige rentetilpasninger på de voldsomt populære etårige flekslån – en usikkerhed, som går ud over vurderingen af soliditeten i realkreditselskaberne. Og RD forventer, at de kommende lån kommer til at koste omtrent det samme som F1-lånene.

»De skal ses som en afløser eller anden generation af F1-lånene. Vi forventer, at vi kan lave et lån, der er konkurrencedygtigt med F1-lånene i den samlede pris,« siger Carsten Nøddebo.

Han siger, at F1-lånene er blevet så populære, at RD er tvunget til at nedbringe andelen.

»F1-lån er elsket af kunderne, og investorerne sætter også pris på dem. Men de har fået et omfang, så de har sejret sig ihjel. Vi kommer til at bringe andelen ned, men målet er ikke at lave noget, der er billigere end F1,« siger han.

Forsvinder F1-lån helt? »Det er svært at sige, men de får et andet omfang, end de har i dag.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu