ANNONCE

Dystre udsigter: Så hårdt kan Danmark blive ramt

1. april 2020 10:47 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Ifølge Nationalbanken er mere end hver tredje private job i Danmark direkte eller indirekte påvirket af coronakrisen

Coronakrisen har allerede kostet mange virksomheder penge, og samtidig er tusindvis blevet sendt ud i arbejdsløshed. Samlet for 2020 kan coronakrisen ende med at reducere væksten i Danmark med mellem tre og ti procent. Det vurderer Nationalbanken i en ny analyse.

– I Danmark har vi umiddelbart et solidt udgangspunkt for at få økonomien tilbage på sporet igen, når udbruddet fortager sig, og foranstaltningerne rulles tilbage. Men det kommer til at gøre ondt, før vi når dertil, siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse.

Nationalbanken vurderer, at muligheden for at håndtere coronakrisen og de økonomiske konsekvenser er forbedret af en balanceret højkonjunktur, lav offentlig gæld og høj udlandsformue. Sidstnævnte er aktiver, som borgere og institutter i Danmark ejer i udlandet.

– Vi skal ikke glemme, at vi også er meget afhængige af udviklingen i udlandet. Når restriktionerne på den økonomiske aktivitet udfases, vil der sandsynligvis være behov for mere traditionel finanspolitisk stimulans for at understøtte efterspørgslen, siger Lars Rohde.

Restriktioner

Ifølge Nationalbanken er mere end hver tredje private job i Danmark direkte eller indirekte påvirket af coronakrisen. Det svarer til over 600.000 job, skriver Finans. Nationalbankens vurdering er baseret på egne beregninger og data fra Danmarks Statistik og blev fremlagt i forbindelse med Nationalbankens halvårlige analyse af dansk økonomi.

“Den pludselige og betydelige opbremsning i indtjeningen kan betyde, at virksomheder må afskedige medarbejdere eller helt lukke”, lyder det fra Nationalbanken.

I øjeblikket er der indført restriktioner flere steder i Danmark. Blandt andet er restauranter og barer blevet bedt om at holde lukket, og der er også indført forbud i forhold til større forsamlinger. I sin analyse bakker Nationalbanken op om de økonomiske tiltag, der indtil videre er blevet iværksat af Folketinget.

– Hjælpepakkerne kan midlertidigt holde hånden under beskæftigelse og virksomheder. Det reducerer risikoen for, at det midlertidige fald i den økonomiske aktivitet udvikler sig til et langvarigt og kraftigt tilbageslag, skriver Nationalbanken i analysen.

Blandt andet har regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter lavet en aftale om lønkompensation til virksomheder, der sender medarbejdere hjem på grund af coronakrisen.

Fakta

Her er de tre scenarier

Danmarks økonomi kommer ikke uden om en stor nedtur i 2020, hvor coronavirusset har ramt landet.

Det vurderer Nationalbanken i en analyse.

Banken har opstillet tre scenarier for, hvordan det kan gå, alt efter hvor hurtigt den lange række restriktioner, der er indført, bliver løftet.

Det gælder for eksempel nedlukning af store dele af det offentlige, restauranter og caféer, forbuddet om at samles mere end ti personer og anbefalinger om ikke at rejse ud af landet. Læs scenarierne her:

* Mildt scenarie: Dansk økonomi skrumper tre procent i 2020:

– Der kommer en hurtig genopretning i både Danmark og udlandet. For eksempel fordi der hurtigt bliver udviklet en vaccine eller behandling.

– Mildt scenarie antager, at de restriktive foranstaltninger gælder indtil påske, som regeringen har meldt ud. Derefter lempes de delvist frem til juni.

* Central scenarie: Dansk økonomi skrumper fem procent i 2020:

– Her sker en gradvis genopretning i Danmark og med en forsinkelse i udlandet, i takt med at udbruddet kommer under kontrol.

– I det scenarie antages det, at de restriktive foranstaltninger gælder indtil efter påske, som regeringen har meldt ud. Derefter lempes de delvist frem til september.

* Hårdt scenarie: Dansk økonomi skrumper ti procent i 2020:

– I dette scenarie vil genopretningen af økonomien trække ud – for eksempel fordi udbruddet blusser op i slutningen året – eller især hvis nedturen i udlandet bliver lang og dyb.

– I det scenarie vil de restriktioner, der er søsat for at inddæmme coronavirus, gælde indtil slutningen af juni og derefter gradvist blive lempet frem mod årsskiftet.

Kilde: Nationalbanken.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu