ANNONCE

Dystre vurderinger: Så længe har skolerne lukket

23. marts 2020 11:10 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Professor i virologi kommer med en dyster vurdering.

En dansk professor i virologi kommer med en udmelding, der næppe glæder de børn og unge, der er godt og grundigt trætte af hjemmeskoling og af konstant at være sammen med deres forældre. Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet siger nemlig til Berlingske, at lukningen af de offentlige dagtilbud og skoler kan vare skoleåret ud.

– Hvis jeg skal være ærlig, vil jeg mene, det er urealistisk at tro, at skolerne åbner på denne side af sommerferien. Der har været en debat om, hvorvidt børn kan være smittespredere eller ej, men der er nye data fra Kina, der antyder, at der er mere infektion i børnene, end vi tidligere har fokuseret på, siger han til Berlingske.

Også udenlandske kolleger deler den klare opfattelse. I første omgang er daginstitutioner og skoler – samt butikker og deslige – lukket i Danmark til udgangen af marts. I andre lande taler de om måneder, mens vi herhjemme foreløbig taler uger.

1450 smittet

Statsminister Mette Frederiksen (S) bebudede den kontrollerede nedlukning af en lang række samfundsfunktioner, der ultimativt har tvunget mange danskere til at blive hjemme. Ikke mindst børnene. Alt dette for at mindske smitterisikoen med coronavirus, der er en øjeblikkelig trussel mod vores sundhedssystem.

Mandag 23. marts klokken 10 har nedlukningen af skoler, højere uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner været effektueret en uge, men de facto har den varet siden den 12. marts. Tallet af smittede er i mellemtiden steget til 1450 personer, men det er kun de, der er konstateret smittet med coronavirus, oplyser Statens Serum Institut.

Der formodes at være store mørketal, og coronavirus er en hastigt smittende virus, mens mange muligvis slet ikke får symptomer – eller får meget milde. Eksperter har derfor svært ved at gennemskue, hvornår smittekurven vil toppe. De fleste mener dog, det om ikke andet tidligst bliver i april.

Måske år

I flere andre lande, hvor der også er store udfordringer med den aggressive virus’ følgeskader på samfundet, ved de givet lige så lidt som her hjemme, men der er dog bred enighed verden over, at 14 dage næppe gør den store forskel. I Wuhan, Kina, der regnes for smittens oprindelige epicenter, er de først tre måneder efter de første tilfælde ved at registrere fremgang.

Da flere tiltag blev lanceret og uddybet i Australien sagde premierminister Scott Morrison ifølge Jyllands-Posten til tv-kanalen 7 News:

– Please, vid dette – hvad end vi gør, så skal vi gøre det i mindst seks måneder.

Meldingen blev bakket op af Neil Ferguson, der som professor har stået i spidsen for et engelsk studium i coronavirus og forventede effekter af tiltag. Han sagde på et pressemøde, at “vi skal måske leve i en meget anderledes verden i et år eller mere”.

Så længe varer nedlukningen i Danmark dog næppe.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu