ANNONCE

Efter 13 drab: Seriemorder siger undskyld

22. august 2020 09:20 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Joseph James DeAngelo undskyldte til sine mange ofre efter afsigelsen af livstidsdom.

Efter 13 drab: Seriemorder siger undskyld
Joseph James DeAngelo, også kendt som the Golden State Killer, blev fredag idømt livstid i fængsel. Foto: Santiago Mejia/Scanpix.

En tidligere politibetjent, som var anklaget for at være den berygtede seriemorder kendt som “The Golden State killer”, er fredag idømt livsvarigt fængsel.

Seriemorderen terroriserede store dele af Californien med drab, voldtægter og indbrud i løbet af 11 år i 1970’erne og 1980’erne.

Joseph James DeAngelo har tilstået 13 drab og dusinvis af voldtægter. Han undskyldte til sine mange ofre efter afsigelsen af livstidsdommen.

Joseph DeAngelo blev anholdt i april 2018 efter mere end 40 års efterforskning. Han indgik en aftale om at aflægge tilståelser for at undgå dødsstraf.

Han sad udtryksløs og lyttede iført mundbind, da listen over hans mange forbrydelser blev læst op.

– Jeg har lyttet til erklæringerne. Hver eneste af dem. Og jeg er virkelig ked af det for hver eneste, som jeg har gjort fortræd, sagde DeAngelo.

Derefter afsagde dommeren, Michael Bowman, dommen, som består af flere sammenhængende livstidsdomme.

Det var sammenligning af dna-beviser med oplysninger fra hjemmesider om slægtsforskning, som slutteligt førte til pågribelsen af ham.

Seriemorderen terroriserede store dele af Californien med drab, voldtægter og indbrud i løbet af 11 år i 1970’erne og 1980’erne.

Aftalen med DeAngelo betød også, at et svindende antal aldrende overlevende slap for en langvarig retssag, der sandsynligvis ville have strakt sig over flere år. Det samme gælder ofrenes familier, vidner og efterforskere, som har været involveret i sagen.

– Skyldig, svarede Joseph James DeAngelo, da dommeren 30. juni spurgte, hvordan han stillede sig i forhold til de første 13 punkter om drab og bortførelse. De fleste af disse punkter inkluderede også anklager om voldtægt.

Den 74-årige fortsatte med at erklære sig skyldig, da han blev spurgt om yderligere anklagepunkter om voldtægter, drab og indbrud.

Ud over 13 drab og bortførelser har DeAngelo ifølge anklagerne begået næsten 50 voldtægter og flere end 120 indbrud. Det er foregået i og omkring Sacramento, i det østlige San Francisco Bay-område og i det sydlige Californien.

Hans forbrydelser blev begået over en periode på 11 år fra 1975 til 1986. De begyndte, mens DeAngelo arbejdede som politibetjent.

Seriemorderen, der også blev omtalt som “East Area Rapist” og “Original Night Stalker”, blev berygtet for at bryde ind i et pars hjem midt om natten. I flere af sagerne bandt han kvinden og manden fast og voldtog kvinden, før han dræbte dem begge.

Fakta

Danske seriemord

Nedenfor er et overblik over danske drabssager med mindst tre ofre.

I de fleste af sagerne er drabene begået på én gang mod familiemedlemmer – og der er altså ikke tale om seriemord.

* Hedaiatullah Mahmoud: Dræbte i april 2017 sin hustru, sine sønner på 13 og 15 år og sin datter på fire år i familiens lejlighed i Husum i København. Han blev idømt fængsel på livstid i Østre Landsret.

* Ian Ramm Hansen: Blev idømt fængsel på livstid i Østre Landsret i 2018 for at have skudt tre unge, mens de lå og sov i en lejlighed på Frederiksberg i 2015. Den dømte er tidligere krigsminister i Bandidos.

* Christina Aistrup Hansen: Blev ved Retten i Nykøbing Falster i 2016 idømt livstid for tre drab og et drabsforsøg begået i forbindelse med sit arbejde som sygeplejerske. Hun ankede dommen.

I landsretten blev hun året efter frifundet for anklagerne om drab, men kendt skyldig i drabsforsøg. Hun fik 12 års fængsel.

* Morten Skipper-Pedersen: Blev idømt livstid i 2011 for at have dræbt sine tre børn i Birkerød i Nordsjælland 9. februar samme år.

* Steen Lassen: Dræbte sin hustru og parrets to døtre 7. maj 2010 i Greve. Østre Landsret idømte ham livsvarigt fængsel.

* Martin Petersen: Fik ved Vestre Landsret i 2008 stadfæstet en livstidsstraf for at have dræbt sin ekskæreste og parrets to børn i Sønderborg

* Peter Lundin: Dræbte og parterede i juni 2000 sin kæreste og hendes to sønner på henholdsvis 10 og 12 år. Forbrydelsen blev begået i deres hjem i Rødovre ved København. De tre drab udløste en livstidsdom.

Peter Lundin blev desuden i 1993 dømt for at have kvalt sin mor to år tidligere i North Carolina i USA, hvor han boede sammen med sine forældre.

* Palle Sørensen: Dræbte 18. september 1965 fire politibetjente under en flugt i en stjålen bil. Han blev idømt livsvarigt fængsel.

* Dagmar Overby: Slog fra 1916 til 1920 mindst otte spædbørn ihjel og blev idømt dødsstraf. Senere blev det ændret til fængsel på livstid. Hun erkendte flere end 20 børnedrab, men i retten blev der kun ført bevis for otte.

Kilder: Ritzau og DR.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu