Efter bombemassakre: Danskere advares mod disse steder

22. april 2019 15:02 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Påskens bombemassakre har resulteret i en midlertidig advarsel mod at tage til Sri Lanka. Mange andre lande gælder dog det samme.

Mindst 290 er dræbt, og mere end 500 er blevet dræbt, da selvmordsbombere detonerede i flere kirker og hoteller i Sri Lanka, der ligger i det indiske ocean. De umiddelbare undersøgelser tyder på, at mindst syv bombere stod bag.

Det var formentlig i angrebet på hotellet Shangri-La i hovedstaden Colombo, at den danske milliardær Anders Holch Povlsens tre af i alt fire børn blev dræbt. Det blev mandag bekræftet af Bestseller-koncernen, som Holch Povlsen ejer, at børnene blev dræbt. Søndag bekræftede Udenrigsministeriets Borgerservice, at tre danskere var omkommet i massakren.

Selv samme myndighed har søndag og mandag opdateret sin rejsevejledning til Sri Lanka. Her fremgår det, at danskere bør lade være med at rejse til landet med mindre, der er tale om strengt nødvendige årsager. Sri Lanka er ikke det eneste land, danskere aktuelt advares mod. Du kan se alle stederne, der er aktive advarsler mod, i galleriet over artiklen.

Danske myndigheder har mandag etableret en midlertidig station for at hjælpe danskere med behov i landet. Det er anslået, at mellem 1000 og 2000 danskere aktuelt opholder sig i landet.

“Kontakt dit forsikringsselskab og/eller rejsebureau, for at høre om mulighederne for at ændre dine rejseplaner eller få dækket evt. udgifter forbundet med krisehjælp eller ændret rejse. Har du brug for hjælp eller kan du ikke komme i kontakt med dine pårørende, kan du ringe døgnet rundt til Udenrigsministeriet Borgerservice på: +45 3392 1112”, skriver Udenrigsministeriets Borgerservice.

Anderledes skrap er Amerikas rejsevejledning. Den er mandag morgen dansk tid blevet ændret, hvor det fremgår, at der er en aktuel advarsel om flere angreb, der kan følge i disse dage.

“Terrorister kan angribe med kort eller ingen varsel”, fremgår det af det amerikanske udenrigsministeriums skriv. Ifølge Ritzau indeholder den amerikanske rejsevejledning en række forskellige potentielle mål som for eksempel indkøbscentre, restauranter og hoteller.

Fakta

Overblik over massakren (22.4-2019)

Herunder et overblik over angrebene, som har dræbt mindst 290 mennesker – heraf tre danskere og mange andre udlændinge – og såret omkring 500 mennesker:

Seks kraftige bomber eksploderede søndag i tre kirker og i tre femstjernede hoteller i Sri Lanka. De blev fulgt op af yderligere to eksplosioner senere søndag. Mandag er en bil eksploderet.

I alt er mindst 290 mennesker blevet dræbt – herunder tre danske børn. Omkring 500 mennesker er såret:

* De tre ramte kirker er St. Sebastian’s i Katuwapitiya, der ligger nord for hovedstaden Colombo, St. Anthony’s Kirke i Kochcikade, Colombo, og en kirke i Batticaloa på Sri Lankas østkyst.

* De tre ramte hoteller er Shangri-La Colombo, Kingsbury Hotel og Cinnamon Grand Colombo.

* Yderligere to eksplosioner ramte flere timer efter de første angreb. Den første eksplosion ramte et mindre hotel i Colombo, hvor to blev dræbt, oplyste politiet.

* Den anden var en selvmordsbombe, som blev udløst, da politiet ville ransage en adresse i hovedstaden. Tre politifolk blev dræbt, sagde en politikilde til AFP.

* En bombe blev søndag aften fundet omkring to kilometer fra en lufthavn uden for Colombo. Bomben blev uskadeliggjort.

* Mandag er en bil eksploderet. Ifølge vidner arbejdede betjente på at afmontere nogle sprængstoffer i bilen, umiddelbart før den eksploderede.

* Tre danske søskende er blandt de dræbte.

* Politiet i Sri Lanka har anholdt 24 personer i forbindelse med eksplosionerne.

* Landets forsvarsminister kaldte på et pressemøde angrebene for “terror”.

* Myndighederne i Sri Lanka har indført et natligt udgangsforbud natten til tirsdag. Samtidig har landets regering lukket ned for alle større sociale medier og beskedtjenester.

* Allerede for ti dage siden advarede Sri Lankas politichef, Pujuth Jayasundara, om kommende angreb mod kendte kirker.

* Rajitha Senaratne, der er talsmand for srilankanske regering, har oplyst, at politiet mener, at et international netværk har hjulpet en lokal gruppe med at udføre angrebet.

Kilde: Ritzau

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu