ANNONCE

Få styr på Danmarks næste regent – kender du arverækkefølgen?

4. maj 2018 11:10 | Af: Jesper Werge, redaktion@newsbreak.dk

Det ligger ganske klart for de fleste, at den dag, dronning Margrethe dør, er det hendes ældste søn, der tager over. Men hvem er egentlig nummer to, tre og fire i arverækkefølgen til den danske trone?

Opdatering: 

Med Prinsesse Elisabeths død, 20. juni, har arvefølgerækken til den danske trone ændret sig. Du kan i galleriet til denne artikel se, hvem der står først – og sidst – til at overtage tronen i Danmark.

Original artikel: 

Kender du arverækkefølgen til den danske trone? For selv om, at der sådan set ikke er overladt noget som helst til tilfældighederne.

Den dag Danmarks nuværende regent afgår ved døden, så ligger det helt fast, at kronprins Frederik skal overtage rollen som monark.

Så vidt, så godt. Men hvem skal egentlig være konge – eller dronning – hvis det værst tænkelige skulle ske, og kronprins Frederik dør?

Tronen nedarves direkte fra Christian 10.

Heller ikke her er der noget at diskutere, for den danske lov har lagt alt i helt klare rammer.

Det forholder sig nemlig således, at tronen udelukkende nedarves inden for kong Christian 10. og dronning Alexandrines efterslægt.

Det betyder med andre ord, at det udelukkende er efterkommere af dronning Margrethes far, kong Frederik 9., og dennes bror, prins Knud – også kendt som arveprins Knud.

Adskillige undtagelser i tronfølgeloven

Det åbner altså som udgangspunkt for, at samtlige børn, børnebørn og oldebørn efter de to, skal placeres et eller andet sted i arvefølgen.

Men det skal de ikke. Ikke allesammen, i det mindste.

Der er nemlig en lang række undtagelser som gør, at feltet i arverækkefølgen er indskrænket til 12 personer.

Man må ikke gifte sig borgerligt

Således er hverken dronning Margrethes yngste søster, eks-dronning Anne-Marie, eller hendes fætter, grev Ingolf, kommet med i den forjættede gruppe.

En af undtagelserne handler således om, at hvis man gifter sig borgerligt som prins eller prinsesse, så bortfalder arveretten til tronen.

Det har både grev Ingolf og grev Christian – der begge er sønner af prins Knud – gjort.

Man skal have adresse i Danmark

Eks-dronning Anne-Marie mistede retten til tronen, da hun blev gift med sin Konstantin.

Prinsesse Benediktes tre børn er heller ikke med i arverækkefølgen, eftersom de ikke tog permanent ophold i Danmark i forbindelse med undervisningspligten.

Har du styr på, hvem der står forrest, hvis det værst tænkelig skulle ske for kronprins Frederik?

KLIK PÅ BILLEDET OVER ARTIKLEN – OG SE HVEM DER SKAL OVERTAGE TJANSEN SOM REGENT.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu