ANNONCE

Efter drab: Dorthe blev også overfaldet

6. januar 2021 19:37 | Af: Newsbreak.dk

Det er ikke første gang, der har været trusler med kniv på bostedet Ørbækskilde, hvor en ung mand blev dræbt for en uge siden.

Citathistorie: Fagbladet FOA.

Den tragiske episode, der dagen før nytårsaften kostede en 29-årig mandlig socialpædagog livet på bostedet Ørbækskilde – er ikke første gang en ansat på institutionen er blevet truet med kniv.

Det siger den nu 62-årige socialpædagog Dorthe Pedersen til Fagbladet FOA. Hun var ansat på bostedet i 2017, hvor hun skulle passe på en domsanbragt, psykisk syg mand.

– Jeg kendte ham ikke og havde sagt til lederen, at jeg ikke ønskede at være alene med ham. Det ønske blev ikke efterkommet. Og vagten kulminerede med, at han pludselig greb en kniv, som han satte for min strube. Jeg fik ham talt til ro ved at tilbyde ham cigaretter, siger Dorthe Pedersen.

Ifølge hende var manden plaget af dæmoner og havde dagen forinden slået en anden beboer.

Året forinden – i 2016 – var hun også blevet truet af en beboer, som var gået i psykose. I det tilfælde flygtede Dorthe Pedersen sammen med en anden beboer, og de gemte sig bag et hønsehus.

– Efter den oplevelse forlangte jeg, at arbejdspladsen fik nedskrevet retningslinjer for, hvordan vi håndterede den slags. Jeg lavede dem selv, men de blev aldrig anvendt, fortæller Dorthe Pedersen.

Hun har ikke været på arbejdspladsen siden august 2017. Efter knivoverfaldet blev hun sygemeldt, og i november 2017 blev hun fyret. Hun er ikke længere beskæftiget som pædagog, men har fulgt den aktuelle sag nøje:

– Jeg frygtede, det ville ske. Riisvej er et farligt sted at være, siger hun.
Efter drabet har Arbejdstilsynet givet bostedet to strakspåbud. I påbuddene fremgår det, at ansatte dagligt er alene med beboere med kendt udadreagerende adfærd, og at beboerne har fri adgang til store, skarpe knive.

I galleriet ovenfor kan du se billeder fra politiets aktion på stedet i forbindelse med drabet.

Vækker vrede

Det er oplysninger, som vækker vrede hos forbundsformand i FOA Mona Striib:

– Jeg spørger mig selv, hvad pokker de bilder sig ind. Hvad er grunden til, at han har arbejdet alene? Der er klare og præcise regler og lovgivning på området, som handler om alenearbejde. Arbejdsgiver har et særligt ansvar, når der er en risiko forbundet med arbejdet, som der desværre er, når man arbejder med psykisk syge.

– Der må strammes op lovgivningsmæssigt, så det står klokkeklart, at alenearbejde ikke må forekomme i så risikobetonede jobs, siger Mona Striib.

Fagbladet FOA har forgæves forsøgt at få et interview med botilbuddets forstander Pernille Trane.

I en kortfattet mail til Fagbladet FOA meddeler forstanderen, at de ikke for nuværende har yderligere kommentarer udover de oplysninger, der er i den pressemeddelelse, som bostedet udsendte den 4. januar.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu