Efter hofsorg: Nu er dronningen for alvor på arbejde

13. marts 2018 15:04 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Dronning Magrethe overrækker onsdag "Dronningens Ur" til en garder, der er blevet udvalgt af sine chefer og kammerater i fællesskab.

Efter hofsorg: Nu er dronningen for alvor på arbejde
Billedet her er fra dengang dronning Margrethe var i Ghana i november 2017. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix

Dag ud og dag ind står garderne vagt ved de kongelige palæer og slotte uanset om solen brænder, sneen fyger eller vinden suser.

Onsdag bliver en af dem belønnet med et ur overrakt af selveste dronningen som tak.

Det foregår ved den såkaldte Årsdagsparade ved Livgardens kaserne i Gothersgade i København, der begynder klokken 14.

– “Dronningens Ur” er en hædersbevisning, der overrækkes ved afslutningen af tjenestetiden til den garder, der af vagtkompagniet er udvalgt som tjenesteperiodens bedste garder, skriver kongehuset på sin hjemmeside.

– Den pågældende garder er udpeget af de foresatte og kammeraterne, der i udvælgelsen lægger vægt på såvel god soldatertjeneste som på udvist kammeratskab, lyder det.

Traditionen med uret går helt tilbage til 1970. Dengang hed det “Kongens Ur” og blev uddelt af Frederik IX. Efter tronskiftet i 1972 blev navnet ændret til “Dronningens Ur”.

Denne tirsdag er også dagen, hvor hofsorgen officielt er slut. Hofsorgen blev erklæret – vanen tro – da Prins Henrik døde. Det var meningen, den skulle vare en måned, men Hendes Majestæt afbrød allerede søndag for at deltage og være vært ved hæderstegnsmiddagen. 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu