ANNONCE

Efter kirke-kritik: Nu trækker minister i land

2. april 2020 20:39 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Regeringen dropper planer om at genåbne kirker i påsken, efter at præster har udtrykt bekymring.

Påsken er kirkens vigtigste højtid, men i år vil kirkebænkene formentligt være tomme. Det er, selv om kirkeminister Joy Mogensen (S) onsdag sagde, at regeringen arbejdede på at gøre det muligt for de ellers lukkede kirker at holde påskegudstjenester i begrænset omfang.

Nu lyder det fra kirkeministeren, at man bør droppe de overvejelser. Det skriver Kirkeministeriet i en pressemeddelelse torsdag aften ovenpå en et par dage med massiv kritik over forskelsbehandling og den åbenlyst dårlige idé at have et lukket samfund – men alligevel holde åbent for kirkegængere.

Landets præster har ligeledes udtrykt bekymring for, om det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at lempe på restriktionerne og delvist genåbne kirkerne i påsken, for vil det være muligt at holde afstand – og hvem skal håndhæve det?

– Vi har i Præsteforeningen den holdning, som også mange af vores medlemmer har givet udtryk for, at vi er bekymret for, om det kan håndteres sundhedsmæssigt forsvarligt, sagde Per Bucholdt Andreasen, formand for Præsteforeningen, inden ministerens udmelding torsdag.

Lukket land

Kirkerne har ligesom store dele af det offentlige Danmark været lukket siden 11. marts i bestræbelserne på at undgå spredning af coronavirus. Begravelser og bisættelser kan dog finde sted. Men der er strikse restriktioner for, hvor mange deltagere der lukkes ind afhængig af kirkens størrelse.

– Det er fortsat smerteligt, at vi må fejre påske uden at kunne gå i kirke. Men jeg er glad for, at folkekirken står last og brast med resten af samfundet, udtaler Joy Mogensen i pressemeddelelsen.

Joy Mogensen har torsdag holdt møde med landets biskopper. Biskop i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, udtaler:

– Biskopperne forstår og påskønner, at politikerne og regeringen har ønsket at komme kirken i møde på dette punkt, men ved nærmere eftertanke finder biskopperne ikke, at kirken bør have særbehandling i forhold til det samfund, som kirken er en del af. Derfor må vi i år fejre påsken på anden vis: Sammen – men hver for sig, siger han.

Skuffet

Flere af Folketingets kirkeordførere har udtrykt ønske om at diskutere åbning en kirkerne. Joy Mogensen vil nu anbefale ordførerne, at man ikke går videre med overvejelserne. Dansk Folkepartis kirkeordfører, Marie Krarup, er skuffet.

– Det er en tid, hvor folk mister deres kære og er bange for at dø. Og lige præcis nu vil det være smukt, hvis man kan høre påskebudskabet, siger hun til Ritzau.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har dog både på et pressemøde og i et facebookopslag slået fast, at det er afgørende, at vi ikke slækker på at holde afstand til hinanden i påsken, hvis der skal gang i en gradvis åbning af landet.

Til det siger Marie Krarup:

– Jeg synes også, at man skal holde fast. Men når det er muligt at gå i Føtex på en coronasikker måde, så er det også sikkert at gå ind og ud af en kirke på en coronasikker måde.

Genbrugspladserne har dog stadig åben. Halleluja.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu