Efter lockout: Ny offentlig sektor på skrump

9. april 2013 22:30 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Efter lockout: Ny offentlig sektor på skrump
Billede mangler

I kølvandet på lærerkonflikten venter skærpede krav og radikale ændringer i den offentlige sektor. Det forudser flere fagforbund og eksperter, der henviser til både regeringens signaler før konflikten og konkrete udmeldinger om økonomisk smalhals i den offentlige sektor, skriver Ugebrevet A4.

 

Der er ingen tvivl om, at lærerkonflikten tegner et billede af nye tider for de offentligt ansatte. Det vurderer professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

»Overordnet set er regeringens plan i de kommende år, at man vil forsøge at trylle flere timer ud af de ansatte for de samme penge. I den forbindelse er der tilsyneladende ikke rigtigt noget, som er helligt længere i overenskomsterne,« siger Flemming Ibsen.

Velfærdsforsker og professor Bent Greve fra Roskilde Universitet, der sidder i Gladsaxe Byråd for Socialdemokraterne, peger på, at politikerne i højere og højere grad dikterer mål og stiller krav til de offentligt ansatte. Det er lærerkonflikten ifølge ham et eksempel på.

»På den ene side fortsætter man en tendens, der har været i mindst tredive år med en forventet stigning i produktivitet i den offentlige sektor på et par procent om året, men på den anden side er det en skærpelse, at man nu går mere bevidst efter også at klare det i forbindelse med overenskomstfornyelser. Det er mere stramt i forhold til, hvad man stiller af krav til de offentligt ansatte,« siger Bent Greve.

BNB

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu