Efterlysning gav pote: Sportsstjerne overrumplet i radioen

14. februar 2019 16:07 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Speedwaystjernen Erik Gundersen bragte en efterlysning med omkring 25 år på bagen. Nogle timer senere blev han væltet omkuld i direkte radio.

Som et ret stort skud i tågen forsøgte speedwaystjernen Erik Gundersen at finde en helt særlig hjelm, han sidst havde mellem sine hænder i 1996. Samme år blev Gundersen indlemmet i sportens hall of fame, og i den forbindelse blev den dybt personlige hjelm udlånt til en udstilling i Sportscaféen i Parken.

Efter et par år blev hjelmen, der var en af Gundersens sidste i den aktive karriere, og resten af udstillingen – deriblandt en speedwaycykel fra 1984 – flyttet til Idrættens Hus i Brøndby. Efter udstillingen var slut skulle effekterne hentes igen. Men hjelmen var væk – og det har den været lige siden. Indtil nu, og faktisk kan man argumentere for, at den aldrig rigtig har været forsvundet.

For rent faktisk har hjelmen befundet sig i Idrættens Hus lige siden, men det lykkedes altså aldrig for Erik Gundersen at finde frem til den information, fortæller han Newsbreak torsdag. Det var først, da radioprogrammet Liga på P3 henvendte sig til netop arnestedet onsdag aften, at det blev klart, at 1) Erik savnede sin hjelm og 2) Den befandt sig i et støvet arkiv.

Hvad er der med hjelmen?

I speedway-guldalderen i 80’erne var Erik Gundersen en af de – hvis ikke den – allerstørste. I 1988 vandt han det individuelle VM for tredje gang. På hjemmebane i Vojens. I 1989 var Gundersen i et alvorlig styrt, der endte karrieren. I 1990 fik han en overraskelse. I al hemmelighed havde hustruen Helle fået malet på en af de sidste hjelme, Erik kørte med.

– Det er en hjelm med en kæmpemæssig affektionsværdi. Det er en af de sidste, jeg kørte med, og den er så fed. Helle fik den malet af en fantastisk maler, der hedder Troy Lee, så den har alle mine individuelle VM-titler og landeflag på, fortæller Erik Gundersen til Newsbreak.

Erik brugte flere år på at finde hjelmen igen, men det lykkedes aldrig. I mellemtiden havde Sportscaféen nemlig skiftet forpagter, og det lykkedes ikke at få kontakt til de rette medarbejdere i Idrættens Hus, må det konkluderes nu.

Ledte efter noget andet

Eftersøgningen blev indstillet i noget, der ligner 20 år. Det var i forbindelse med en anden efterlysning, at Erik Gundersen pludselig kom i tanke om den hjelm, han manglede. For på Facebook ledte han og hustruen efter folk, der måtte ligge inde med nogle gamle billeder af stjernens juniormesterskaber.

– Så faldt vi over et billede med hjelmen, og Helle siger “prøv da at efterlyse den også”, så det gjorde jeg. Uden de store forhåbninger, siger Erik Gundersen knap 48 timer senere.

Det skulle vise sig at være en overrumplende oplevelse, for Facebooks veje er uransaglige.

– Jeg er chokeret over, hvor mange, der har taget det til sig. Det er helt sort, hvor mange gange, opslaget er blevet delt, og hvor mange, der har set og kommenteret det. Det er fandme rørende, må jeg sige.

Chokerende radio

Newsbreak.dk havde egentlig aftalt med Erik at tale om og dele hans efterlysning, der blev lagt på Facebook tirsdag, men det blev altså ikke nødvendigt, for hjelmen er allerede fundet. Det stod klart for Erik Gundersen onsdag aften, da han var i gennem direkte i Liga på P3, der også aktivt var gået ind i historien.

Det lykkedes nemlig for radioprogrammet at finde frem til en mand, der er ansvarlig for et arkiv i Idrættens Hus. Han vidste så sandelig godt, hvor den famøse hjelm var. Den lå i arkivet og samlede støv. Der har den ligget, siden udstillingen blev lukket.

– Pludselig finder jeg jo ud af det direkte i radioen. Der blev jeg overrasket. Jeg synes, det er pudsigt, at den bare har ligget og samlet støv på det sted, jeg jo havde forsøgt at finde den for over 20 år siden, siger han.

Nu skal hjelmen hentes.

– Den skal hjem på kontoret. Jeg har gjort klar på hovedpladsen her inde, slutter Erik Gundersen med et stort grin.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu