Egypten kan stå foran nyt parlamentsvalg

21. februar 2013 20:36 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Egypten kan stå foran nyt parlamentsvalg
Billede mangler

EGYPTEN: Egyptens præsident Mohamed Morsi vil udskrive parlamentsvalg til afholdelse i april, oplyser en kilde tær på præsidenten til nyhedsbureauet Reuters.

 

»Præsidenten vil udstede et dekret snart, måske i aften (torsdag, red.), som offentliggør, at valget skal begynde til april,« lyder det.

Torsdag vedtog overhuset i det egyptiske parlament en valglov, som baner vejen for, at Morsi kan fastsætte en dato for valg til underhuset. Ifølge Reuters’ oplysninger vil det kommende valg blive afholdt i flere faser i de enkelte regioner på grund af mangel på valgobservatører.

Det seneste valg til underhuset, som blev vundet af islamisterne i Det Muslimske Broderskab, blev afholdt fra november 2011 og frem til januar året efter.

Underhuset i det egyptiske parlament blev sidste år opløst, efter at landets forfatningsdomstol havde afgjort, at en tredjedel af medlemmerne var blevet valgt på baggrund af en forfatningsstridig lov.

Når det nye underhus træder til, venter der de nyvalgte en række store beslutninger. Det bliver blandt andet deres opgave at afgøre, hvordan Egypten kan imødekomme en række hårde krav fra Den Internationale Valutafond (IMF), som har stillet et lån på mere end 27 milliarder kroner til rådighed for Egypten, der befinder sig i en økonomisk krise.

Mandag krævede forfatningsdomstolen, at fem artikler i den reviderede egyptiske valglov bliver ændret. Landets overhus har accepteret denne afgørelse, og den vil der ikke blive pillet ved, fastslår det ledende medlem af overhuset, Ahmed Fahmy.

»Beslutningen fra forfatningsdomstolen er bindende, og vi har ikke ret til at stemme om den. Den skal gennemføres,« siger han.

Den nye lov forhindrer blandt andet medlemmer af parlamentet i at skifte side rent politisk, når de først er valgt til parlamentet. Under den tidligere præsident, Hosni Mubarak, blev uafhængige parlamentsmedlemmer ofte lokket til at tilslutte sig det regerende NDP-parti, som dermed monopoliserede parlamentet og det politiske liv forud for revolutionen i 2011.

Loven fastslår også, at en tredjedel af medlemmerne af underhuset fremover bør være løsgængere, og den forbyder tidligere medlemmer af det nu opløste NDP-parti at gå ind i politik i mindst 10 år.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu