Egypterne gør klar til skæbnevalg

22. maj 2012 15:08 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Egypterne gør klar til skæbnevalg
Billede mangler

Egypterne tager et syvmileskridt i retning af at afslutte overgangsperioden efter Hosni Mubaraks styre, når de onsdag går til stemmeurnerne ved første dag af præsidentvalget.
– Dette valg er afgjort den vigtigste politiske begivenhed i Egypten siden revolutionen, siger politisk analytiker Mustafa Kamel al-Sayyed til nyhedsbureauet AFP.
Vinderen af valget skal afløse det militærråd, der har ledet Egypten siden Hosni Mubaraks fald fra magten i februar 2011.
Meningsmålinger op til valget har svinget så meget, at politiske iagttagere ikke tør spå om udfaldet af valget.
Amr Moussa, der er tidligere leder af Den Arabiske Liga og eksudenrigsminister i Mubaraks styre, har god opbakning, og det samme gælder den moderate islamist Abdel Moneim Abol Fotouh, der har formået at appellere til såvel salafister som unge revolutionære.
Men nye målinger sætter Mubaraks tidligere premierminister, Ahmed Shafiq, i spidsen, selv om den islamistiske fløj i løbet af valgkampen har forsøgt at fremstille ham og Amr Moussa som “felool” – en del af det gamle regime.
Omvendt har både Shafiq og Moussa advaret vælgerne mod at bruge præsidentvalget til at “eksperimentere” ved at stemme en islamist til magten.
I forvejen sidder Det Muslimske Broderskab sammen med de mere konservative salafister på over to tredjedele af pladserne i parlamentet efter valget i vinter.
– Det eneste, vi vil have, er en præsident, der ikke er ligeglad med sit folk. Vi vil have en, der kan opbygge landet, siger Ahmed Samara.
Han mistede sit job i feriebyen Sharm el-Sheikh, da urolighederne i Egypten fik turisterne til at booke deres ferie i andre lande og forsøger nu at beslutte sig for, hvilken af kandidaterne, han vil stemme på.
Han overvejer Det Muslimske Broderskabs kandidat, Mohammed Mursi, der har talt meget om økonomi og job i sin valgkamp.
– De skal give os arbejde og en løn, vi kan leve af. Vi vil have retfærdighed, siger Ahmed Samara.
Meningsmålinger viser, at op mod en tredjedel af vælgerne endnu ikke har bestemt sig for, hvem de vil stemme på.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu