Egypterne skal sandsynligvis stemme til oktober

27. marts 2013 12:06 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Egypterne skal sandsynligvis stemme til oktober
Billede mangler

EGYPTEN: Præsident Mohamed Morsi har varslet, at det egyptiske folk sandsynligvis først skal tage stilling til et nyt parlament om et halvt år. Det citerer det statslige nyhedsbureau MENA præsidenten for at sige, skriver Reuters.

 

»Måske bliver valget holdt i den kommende oktober,« lød det onsdag fra Morsi, der opholder sig i Doha i Qatar.

Dermed trækker han den turbulente politiske overgang i landet i yderligere seks måneders langdrag.

Oprindeligt ville præsidenten have holdt et fire-punktsvalg, hvor egypterne for første gang skulle til stemmeurnerne sidst i april, og hvor et nyt parlament ville være på plads i juli. Men efter en domstol ugyldiggjorde Morsis dekret, som gav ham selv mere magt i landet, er tidsplanen gået i vasken. Nu forventer præsidenten, at det kan tage to en halv måned at få godkendt den nye valglov, mens forberedelserne til valget yderligere kræver to måneders tid, før man er klar til at afstemningen.

Forsinkelsen er dog positiv for regeringen, som får luft til at kunne forhandle en aftale hjem med Den Internationale Valutafond (IMF), så et lån på 4,8 milliarder dollar, knap 28 milliarder kroner, kan hive Egypten ud af den dybe økonomiske krise. Dog vil det ikke være populært blandt egypterne, fordi det vil betyde enorme nedskæringer og besparelser, men det forventes, at en aftale kan være underskrevet i slutningen af juni.

Samtidig kan ventetiden også give Morsi muligheden for at overbevise oppositionen om at deltage i valget. En mere sekulær opposition, som ellers har planlagt at boykotte valget, fordi den mener, at den eksisterende valglov tilgodeser islamisterne.

BNB/Reuters

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu