Egyptisk parlamentsvalg om økonomi og vold

22. februar 2013 15:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Egyptisk parlamentsvalg om økonomi og vold
Billede mangler

Egypterne skal til valg fra 27. april til en gang i juni. Det er underhuset i parlamentet, der skal besættes med nye medlemmer.

 

Sidste sommer blev underhuset opløst, fordi en tredjedel af medlemmerne var valgt på baggrund af en forfatningsstridig lov.

Ekspert i egyptiske forhold og professor ved Københavns Universitet Jakob Skovgaard-Petersen vurderer, at valget kommer til at handle om at få stoppet volden og styrket økonomien.

»I praksis har landet været uden en ægte lovgivende forsamling. Det har polariseret landet og skabt en del vold, men man kan håbe på, at det kan falde tilbage, når befolkningen har talt. Valget er en chance til at få landet på ret køl politisk og økonomisk,« siger han.

Efter valget skal underhuset blandt andet tage stilling til, hvordan Egypten skal imødekomme krav fra Den Internationale Valutafond (IMF), efter at landet er blevet tilsagt 27 milliarder kroner af fonden til at hjælpe en trængt økonomi.

»Islamisterne har historisk været skeptiske over for vestlig hjælp fra de internationale finansielle institutioner, men den utryghed vil de nok lægge fra sig, hvis de skal til at lede landet,« siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Egyptens minister for planlægning, Ashraf al-Araby, siger til Reuters, at landet venter et budgetunderskud på ti procent allerede i juni. Ifølge Jakob Skovgaard-Petersen mangler egypterne historisk en forståelse af, at landets økonomi skal gå op.

»Befolkningen har gennem mange år været vant til, at regeringen har skullet give dem gaver. Der har ikke været en forståelse af, at landet har et husholdningsbudget, som de valgte politikere nu skal få til at gå op,« siger Jakob Skovgaard-Petersen, der vurderer, at få egyptere vil gå op i selve budgettet men derimod koncentrere sig om deres egen økonomiske situation.

Det nye parlament vil tiltræde 6. juli, når der har været afholdt valg i landets regioner. Valget strækkes over en længere periode grundet mangel på valgobservatører.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu