Danmark går efter russiske rigmænd

En aktindsigt, som DR har fået, viser, at danske myndigheder har indefrosset flere russiske rigmænds værdier

Udgivet Opdateret

De danske myndigheder har indefrosset mange ton stål og millioner af dollar fra flere russiske rigmænd, der er underlagt sanktioner af EU.

Det skriver DR på baggrund af en aktindsigt fra Erhvervsstyrelsen.

En af rigmændene er Alexei Alexandrovits Mordashov. Han er havnet på EU's sanktionsliste på grund af sin post som bestyrelsesformand i den russiske investeringsvirksomhed Severgroup, der ejer 5,4 procent af Bank Rossiya.

50 millioner kroner

Banken bliver betragtet som flere højtstående myndighedspersoners personlige bank siden annekteringen af Krim i 2014.

Med det mandat har de danske myndigheder indefrosset mere end 10.000 ton stål, som hører til den russiske rigmands forretningsimperium.

Stålet menes at have en markedsværdi på lige over 50 millioner kroner.

Ifølge DR fremgår det ikke af aktindsigten, hvilken virksomhed der har købt stålet, og om det var planen, at det skulle blive i Danmark eller sendes videre til et andet land.

Tæt forhold til Putin

Også Andrey Igorevich Melnichenko har fået indefrosset værdier af de danske myndigheder. Han er ligeledes en af de rigeste russere og har tjent penge på investeringer i kul og gødning.

På grund af sit tætte forhold til den russiske præsident, Vladimir Putin, er han kommet på EU's sanktionsliste. 

Det har ført til, at de danske myndigheder har indefrosset cirka 4,3 millioner dollar af rigmandens midler. Det svarer til cirka 29 millioner kroner.

Nu har de fået det indefrosset.
Nu har de fået det indefrosset.

KORT OM KONFLIKTEN

Krigen i Donbass, også kendt som Krigen i Østukraine er en igangværende konflikt siden 2014 i regionen Donbass i det østlige Ukraine.

Konflikten startede efter Den ukrainske revolutionen i 2014 og Krimkrisen i 2014. Separatister overtog kontrollen med offentlige bygninger, og erklærede Donbass uafhængigt fra Ukraine. Den 6. april 2014 blev Folkerepublikken Donetsk oprettet i Donetsk oblast, dette markerer starten på konflikten. Den 27. april samme år blev Folkerepublikken Lugansk i Luhansk oblast oprettet. I alt er over 5.000 mennesker er meldt dræbt og over 1,5 millioner er drevet på flugt.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS