Kina med alvorlig advarsel

Verdens næststørste økonomi kom bedre end forventet gennem første kvartal, men Beijings vækstmål er i fare

Udgivet Opdateret

Kinas økonomi voksede i første kvartal 4,8 procent sammenlignet med samme periode året før.

Det oplyser Kinas nationale statistikkontor, der samtidig advarer om "betydelige vanskeligheder og udfordringer" forude, som kan sætte regeringens vækstmål for hele 2022 under pres. Målsætningen lyder på "omkring 5,5 procent".

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Forhindrer arbejde

Det er effekterne af krigen i Ukraine, udbredte nedlukninger i Kina som følge af nye udbrud af covid-19-smitte samt et svagt hjemligt ejendomsmarked, der presser den økonomiske aktivitet.

Nedlukninger og restriktioner i blandt andet Shanghai og Shenzhen, der er Kinas økonomiske kraftcentre, har skabt forstyrrelser i erhvervslivets forsyningskæder og betydet, at millioner af personer har været forhindret i at gå på arbejde.

Stigende arbejdsløshed

Eksempelvis har den tyske bilfabrikant Volkswagens fabrik i Shanghai været midlertidigt lukket på grund af restriktionerne.

Arbejdsløsheden i Kina har også været stigende på det seneste. I de store byer steg arbejdsløsheden i marts, mens detailsalget i marts gik tilbage som følge af nedlukninger.

- Vi skal være opmærksomme på, at med et mere og mere kompliceret og usikkert indenlandsk og internationalt miljø står den økonomiske udvikling over for betydelige vanskeligheder og udfordringer, siger Fu Linghui, der er talsmand for Kinas statistikbureau.

Forventede fremgang

I forhold til det foregående kvartal udvidede bruttonationalproduktet sig med 1,3 procent.

Både væksten på års- og kvartalsbasis i de tre første måneder er bedre end forventet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge en rundspørge havde økonomer estimeret en fremgang på 4,4 procent over for første kvartal 2021 og 0,6 procent i forhold til fjerde kvartal 2021.

Kina har verdens næststørste økonomi efter USA.

På grund af coronarestriktioner har store arbejdspladser som Volkswagens fabrik i Shanghai midlertidigt stået stille. Mandag advarer Kinas statistikbureau om, at landets økonomiske vækst står over for flere udfordringer. (Arkivfoto).
På grund af coronarestriktioner har store arbejdspladser som Volkswagens fabrik i Shanghai midlertidigt stået stille. Mandag advarer Kinas statistikbureau om, at landets økonomiske vækst står over for flere udfordringer. (Arkivfoto).

KINAS ØKONOMI

Kina er verdens andenstørste økonomi efter USA målt på størrelsen af bruttonationalproduktet (BNP). Tager man højde for, at der er forskel i købekraften mellem de to lande, har Kina imidlertid siden 2014 været verdens største økonomi. Forskellen i købekraft måles internationalt i form af de såkaldte købekraftpariteter. Ofte anvendes den engeske forkortelse for ”purchasing power parity” – PPP. Anvendelsen af det begreb tager højde for, at man f.eks. kan købe mere med 100 dollars i Kina end i USA.

Forventningen er, at Kina inden udgangen af 2020’erne også målt ud fra det nominelle BNP vil være verdens største økonomi. På det tidspunkt vil Kina være i nærheden af at have den økonomiske vægt, som landet i næsten to årtusinder havde frem til 1800-tallet, hvor man stod for cirka en fjerdedel af verdens BNP.

Kilde: Denstoredanske.dk
Powered by Labrador CMS