Prisen på himmelflugt i Danmark

Benzinprisen er med over 14 kroner en af de højeste målt. Genåbningen har øget efterspørgslen på benzin

Prisen på benzin er stormet i vejret. Hos Q8 er prisen fredag morgen 14,19 kroner. for en liter 95-benzin. Mangel på olie er skyld i de høje priser.
Prisen på benzin er stormet i vejret. Hos Q8 er prisen fredag morgen 14,19 kroner. for en liter 95-benzin. Mangel på olie er skyld i de høje priser.
Udgivet Opdateret

Prisen på at tanke bilen er i øjeblikket ekstremt høj.

Hos Q8 står prisen fredag morgen i 14,19 kroner for en liter 95-benzin, mens prisen hos OK er 14,09 kroner. Det fremgår af tankstationernes hjemmesider.

Det rangerer som nogle af de højest registrerede priser nogensinde ifølge en opgørelse fra Drivkraft Danmark, der er brancheorganisation for de danske tankstationer.

Hos Sydbank kalder cheføkonom Søren V. Kristensen det nuværende prisniveau for markant.

- Det er ret voldsomt, hvad vi ser i øjeblikket. For en gennemsnitlig bilist er det en ekstraregning på omkring 3000 kroner om året, siger han.

Bestemmes af flere faktorer

Prisen på benzin bestemmes af en række faktorer.

Det gælder dels selve olieprisen, dollarkursen samt skatter og afgifter.

Søren V. Kristensen forklarer, at olieprisen er stigende på grund af et mismatch mellem efterspørgslen og udbuddet af olie.

- Der er færre restriktioner og mere genåbning rundt i verden, og det betyder, at der er rigtig mange mennesker, som skal bruge olie.

- Samtidig bliver der ikke produceret så meget som tidligere. I starten af coronakrisen skruede de store olieproducerende voldsomt ned for produktionen, men nu skruer de kun langsomt op, siger han.

Steget kraftigt

I starten af coronaudbruddet i marts 2020 var benzinprisen kortvarigt under 10 kroner, men siden er den steget kraftigt.

Det er ikke kun benzinprisen, som har kurs opad i øjeblikket - det gælder også blandt andet strøm og gas.

Ifølge Søren Kristensen betyder de stigende elpriser en ekstraregning på 1500 kroner om året for en normal husstand.

Hvis man opvarmer sit hjem med gas, stiger prisen i gennemsnit med 9000 kroner.

- Der er rigtige mange regninger, som rammer forbrugerne i øjeblikket, siger Søren V. Kristensen.

FAKTA: Hvad er oktan

Oktantallet er et mål for benzins tilbøjelighed til bankning i motoren. Bankningen skyldes en eksplosionsagtig selvantændelse af benzin-luftblandingen, før den tændrørsstyrede forbrænding har fundet sted.

Den rå benzin som den kommer ud af destillationstårnet på raffinaderiet har generelt et oktantal på omkring 60. For at muliggøre et højt kompressionsforhold er det derfor nødvendigt at forbedre benzinens oktantal.

En forbrændingsmotors effektivitet stiger med kompressionsforholdet, men med stigende kompressionsforhold stiger tendensen til selvantændelse tilsvarende, og derved motorbanken.

Normale uforgrenede kulbrinter har et lavt oktantal, mens forgrenede og cykliske har et højere oktantal. Konventionelt er oktantallet for n-heptan sat til 0 og til 100 for iso-oktan, deraf navnet oktantal.

Kilde: Drivkraft Danmark

Powered by Labrador CMS