Priser i gigantisk hop

Brændstofpriserne i USA er i juni steget med 60 procent, hvis man sammenligner med samme periode sidste år

Udgivet Opdateret

Forbrugerpriserne i USA steg i juni med 9,1 procent sammenlignet med samme måned sidste år.

Det er den største årlige inflationsstigning, landet har registreret de seneste 40 år, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Kim Blindbæk, der er seniorøkonom hos Sydbank, er det særligt en stigning i fødevarepriserne og brændstofpriserne, der driver inflationen op.

- Inflationen i USA fortsætter med at være historisk høj, skriver han i en kommentar.

60 procent

Brændstofpriserne er steget med hele 60 procent i forhold til samme periode året før. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Priserne i servicebranchen og på industrivarer er også steget. Det hænger blandt andet sammen med, at der er udpræget mangel på arbejdskraft i landet, skriver Kim Blindbæk videre.

Brændstofpriserne er steget med cirka 60 procent i juni sammenlignet med samme periode året før. Det skriver nyhedsbureauet AFP. (Arkivfoto).
Brændstofpriserne er steget med cirka 60 procent i juni sammenlignet med samme periode året før. Det skriver nyhedsbureauet AFP. (Arkivfoto).

Der er ingen tvivl om, at den amerikanske centralbank kommer til at hæve renten igen, efter at de nye inflationstal er blevet offentliggjort. Det mener Allan Sørensen, cheføkonom hos Dansk Industri.

- Det er blot et spørgsmål om, hvor hårdt de træder på bremsen, skriver han.

Høj inflation

Centralbanken bruger rentestigninger som et redskab til at dæmpe aktiviteten i økonomien og dermed også inflationen. Det sker ved at forhøje prisen på at låne penge.

- Den amerikanske centralbank har stort manøvrerum til at føre en mere aggressiv pengepolitik. Inflationen ligger på højeste niveau siden 1982, der er stadig rigtig god fart på jobvæksten, og ledigheden ligger på et meget lavt niveau, lyder det fra Allan Sørensen.

Renten stiger igen

Senest satte banken renten op med 0,75 procentpoint. Det var den største rentestigning siden 1994.

Det er blandt andet krigen i Ukraine, der har forårsaget voldsomme inflationsstigninger verden over i løbet af de seneste måneder. Særligt energipriserne har været på himmelflugt.

Det bliver også fortsat dyrere at være forbruger i Danmark. Inflationstallene for maj viste en stigning på 7,4 procent sammenlignet med året før.

ØKONOMI PÅVIRKER HUMØRET

- Inflation og stigende forbrugerpriser er ikke bare en praktisk udfordring, men også noget, der afspejles i danskernes humør.

- 33 procent svarer, at de stigende priser på energi og dagligvarer går ud over deres livskvalitet.

- Hver femte mener, at stemningen i husstanden er blevet dårligere som følge af de stigende forbrugerpriser.

Kilde: Tal fra Aldimeter, der er en forbrugeranalyse fra YouGov og Aldi baseret på en rundspørge blandt 2000 repræsentativt udvalgte danskere.

Kilde: Ritzau
Powered by Labrador CMS