Ejerlejligheder er snart en mangelvare

13. februar 2013 10:03 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ejerlejligheder er snart en mangelvare
Billede mangler

Vil du eje en bolig, har du størst chance for at finde et til salg skilt uden for hovedstaden. Her er udbuddet nemlig under sit historiske gennemsnit for huse og på et lavpunkt for lejligheder med 3.300 færre lejligheder til salg, end der har været i gennemsnit siden 2004, siger Jan Knøsgaard, vicedirektør i Realkreditrådet, efter den nye opgørelse fra Realkreditrådet i dag kom ud.

I resten af landet er antallet af parcel- og rækkehuse til salg endnu lavt, men dog et stykke over sit historiske gennemsnit. Her er der stadig cirka 6.200 flere huse til salg end gennemsnittet siden 2004. Derfor kan man ifølge Jan Knøsgaard tale om, at boligmarkedet er ved at dele sig i to.

Det seneste år er antallet af huse og ejerlejligheder til salg faldet 12 procent. 56.994 er det samlede boligudbud for ejerboliger i januar, hvor de 39.342 er parcel- og rækkehuse, de 6.798 er ejerlejligheder og de 10.854 er fritidshuse. Det vil sige, der samlet er 6.295 færre ejerboliger med et til salg skilt i ruden end for et år siden.

Udviklingen kan skyldes to ting, ifølge Mikkel Høgh, chefanalytiker hos BRF Kredit – dels at mange er afventende i forhold til at sætte deres bolig til salg og venter på bedre tider, og dels at der rent faktisk bliver solgt flere boliger.

Kombineret med et stigende salg af ejerlejligheder det sidste års tid, giver det færre ejerlejligheder på lager, siger Mikkel Høgh.

Udbudspriserne bliver samtidigt lavere og udbudstiderne længere. Men også på disse områder er der forskelle fra landsdel til landsdel, viser Realkreditrådets opgørelse.

I alle landsdele er udbudspriserne faldet, lige på nær i Københavns omegn. I gennemsnit er udbudspriserne på parcel- og rækkehuse faldet 2,5 procent, men bortset fra enkelte større byer er udbudsprisen på ejerlejligheder hævet med fem procent for hele landet.

Omkring Hovedstaden har huse i gennemsnit stået til salg i cirka seks måneder, men udbudstiden andre steder i landet kan være helt oppe på 14 måneder. Udbudstiden for ejerlejligheder er faldet med 11 dage det seneste år, og de har i gennemsnit stået til salg i lidt under otte måneder.

Mikkel Høgh mener, det er positivt for boligmarkedet, at udbuddet falder. Det vil holde hånden over priserne. Det er især ejerlejlighederne, der omsættes, og historisk set har det været ejerlejlighedsmarkedet, der har været motoren, der har kickstartet boligmarkedet, siger han.

Det har Mikkel Høgh en forventning om vil ske igen, og han forventer desuden en prisstigning i boligpriserne i gennemsnit på landsplan på cirka en procent, hvor ejerlejlighederne vil stige tre procent og sommerhusene vil ligge fladt. Det er ifølge ham på grund af, boligmarkedet er inde i en stabiliserende fase, som vil fortsætte.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu