ANNONCE

Erkender: Er han den berygtede seriemorder?

30. juni 2020 05:53 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Seriemorderen har erkendt sig skyldig i drab og voldtægter i Californien i 1970'erne og 1980'erne.

En tidligere politibetjent, som menes at være den berygtede seriemorder “Golden State Killer”, har mandag erklæret sig skyldig i adskillige tilfælde af drab og bortførelse.

Seriemorderen terroriserede store dele af Californien med drab, voldtægter og indbrud i løbet af 11 år i 1970’erne og 1980’erne.

Erkendelsen fra den i dag 74-årige Joseph James DeAngelo er en del af et forlig, som anklagerne mandag præsenterede under et retsmøde.

Ifølge aftalen står DeAngelo over for en straf på livsvarigt fængsel uden mulighed for prøveløsladelse.

Mens den tiltalte slipper for en eventuel dødsstraf, sparer aftalen også et svindende antal aldrende overlevende for en retssag, der sandsynligvis ville have strakt sig over flere år, siger anklagerne.

Det samme gælder for ofrenes familier, vidner og efterforskere, som har været involveret i sagen.

Mandagens retsmøde blev holdt i en balsal på Sacramento State University i stedet for i en retsbygning som følge af coronavirusrestriktioner. Den tiltalte og hans advokater var alle iført ansigtsvisir i gennemsigtig plastik.

– Skyldig, svarede Joseph James DeAngelo, da dommeren spurgte, hvordan han stillede sig i forhold til de første 13 punkter om overlagt mord og bortførelse.

Erkender sig skyldig

De fleste af disse punkter inkluderede også anklager om voldtægt.

Den 74-årige fortsatte med at erklære sig skyldig, da han blev spurgt om yderligere anklagepunkter om voldtægter, drab og indbrud.

Efter mere end 40 års efterforskning blev Joseph James DeAngelo anholdt i april 2018.

Det var sammenligning af dna-beviser med oplysninger fra hjemmesider om slægtsforskning, som slutteligt førte til pågribelsen af ham.

Ud over 13 drab og bortførelser har DeAngelo ifølge anklagerne begået næsten 50 voldtægter og flere end 120 indbrud i og omkring Sacramento, i det østlige San Francisco Bay-område og i det sydlige Californien.

Hans forbrydelser blev begået over en periode på 11 år fra 1975 til 1986 og begyndte, mens DeAngelo arbejdede som politibetjent.

Seriemorderen, der også blev omtalt som “East Area Rapist” og “Original Night Stalker”, blev berygtet for at bryde ind i et pars hjem midt om natten. Herefter bandt han kvinden og manden fast og voldtog kvinden, før han dræbte dem begge.

Fakta

Danske seriemord

Nedenfor er et overblik over danske drabssager med mindst tre ofre.

I de fleste af sagerne er drabene begået på én gang mod familiemedlemmer – og der er altså ikke tale om seriemord.

* Hedaiatullah Mahmoud: Dræbte i april 2017 sin hustru, sine sønner på 13 og 15 år og sin datter på fire år i familiens lejlighed i Husum i København. Han blev idømt fængsel på livstid i Østre Landsret.

* Ian Ramm Hansen: Blev idømt fængsel på livstid i Østre Landsret i 2018 for at have skudt tre unge, mens de lå og sov i en lejlighed på Frederiksberg i 2015. Den dømte er tidligere krigsminister i Bandidos.

* Christina Aistrup Hansen: Blev ved Retten i Nykøbing Falster i 2016 idømt livstid for tre drab og et drabsforsøg begået i forbindelse med sit arbejde som sygeplejerske. Hun ankede dommen.

I landsretten blev hun året efter frifundet for anklagerne om drab, men kendt skyldig i drabsforsøg. Hun fik 12 års fængsel.

* Morten Skipper-Pedersen: Blev idømt livstid i 2011 for at have dræbt sine tre børn i Birkerød i Nordsjælland 9. februar samme år.

* Steen Lassen: Dræbte sin hustru og parrets to døtre 7. maj 2010 i Greve. Østre Landsret idømte ham livsvarigt fængsel.

* Martin Petersen: Fik ved Vestre Landsret i 2008 stadfæstet en livstidsstraf for at have dræbt sin ekskæreste og parrets to børn i Sønderborg

* Peter Lundin: Dræbte og parterede i juni 2000 sin kæreste og hendes to sønner på henholdsvis 10 og 12 år. Forbrydelsen blev begået i deres hjem i Rødovre ved København. De tre drab udløste en livstidsdom.

Peter Lundin blev desuden i 1993 dømt for at have kvalt sin mor to år tidligere i North Carolina i USA, hvor han boede sammen med sine forældre.

* Palle Sørensen: Dræbte 18. september 1965 fire politibetjente under en flugt i en stjålen bil. Han blev idømt livsvarigt fængsel.

* Dagmar Overby: Slog fra 1916 til 1920 mindst otte spædbørn ihjel og blev idømt dødsstraf. Senere blev det ændret til fængsel på livstid. Hun erkendte flere end 20 børnedrab, men i retten blev der kun ført bevis for otte.

Kilder: Ritzau og DR.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu