ANNONCE

Ekspert advarer mod særlig brandrisici

23. oktober 2020 17:25 | Af: Newsbreak.dk

Ofte forsømmer myndighederne at nå til bunds i årsagerne bag biomassebrande, kritiserer ekstern lektor i risikomanagement ved DTU.

Ekspert advarer mod særlig brandrisici
Storbrand i affaldsbunke på Solum ved Roskilde, torsdag den 22. oktober 2020. Haveaffaldet har stået i flammer siden den 19. september 2020. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Citathistorie: Klimamonitor.

En brungrå grød af 9.000 kubikmeter biomasse brænder fortsat på 34. døgn i udkanten af Roskilde.

Et flertal i klima- og miljøudvalget hos Roskilde Kommune har derfor nu valgt at punge ud for en redegørelse af branden på virksomheden Solums anlæg.

Redegørelsen skal kulegrave, hvad der er gået galt. Den skal også forebygge, at flammer på ny ødelægger biomasse, der tegner sig for to tredjedele og altså er den mest anvendte vedvarende energikilde i Danmark.

Viden kan blive glemt

Roskilde Kommunes redegørelse er yderst godt, siger ekstern lektor i risk management på DTU, Frank Huess Hedlund, til Klimamonitor.

– De-learning, altså viden om farer lært på den hårde måde gennem ulykker, går i glemmebogen, når man har så travlt med at indføre biomasse, siger Frank Huess Hedlund til Klimamonitor.dk.

Han er kemiingeniør, ph.d. i arbejdsmiljø og har i over tre årtier også fungeret som konsulent i det private erhvervsliv med forebyggelse og opklaring af brandulykker herunder selvantændelse og støveksplosioner fra biomasse.

Et emne som i stigende grad er blevet relevant. Stærkt tilskyndet af statslige tilskud til biomasse og FN-kategoriseringen af biomasse som værende CO2-neutral energi har Danmark været et af de flittigste lande til at øge brugen af biomasse.

Eksplosioner og glødebrande

Fast biomasse stod for 64 procent af vedvarende energi brugt i Danmark, viser de nyeste tal fra Energistyrelsen.

Men der er to store udfordringer: støveksplosioner opstår, når gnister antænder støvsamlinger fra biomasse af træpiller, og glødebrande tager fat ved selvantændelse af træflis fra biomasse.

Brande i oplagret biomasse er en risici, som leverandører og energiselskaber lige fra Ørsted til Verdo er nødt til at tage højde for. Begge selskaber har indenfor de seneste fem år døjet med støveksplosioner og selvantændelser, viser en rundspørge fra Klimamonitor.dk.

– Selvantændte glødebrande er svære at forhindre. Problemet er også, at opklaringen af alvorlige ulykker i årevis har været i krise, så ulykker ved produktion og lagring af eksempelvis biogas og biomasse helt generelt ikke opklares, siger Frank Huess Hedlund.

Brand skiller sig ud

Den igangværende brand i Roskilde af oprindeligt 30.000 tons biomasse oplagret hos genanvendelsesfirmaet Solum skiller sig dog ud. Den er den længste brand i Danmark i dette århundrede. Brandslukningsarbejdet begyndte om natten til den 20. september. I dag er brandvæsenet gået over til at lade flammerne og gløderne brænde ud af sig selv.

Selvantændelse af biomassen er arbejdshypotesen hos Solum og Roskilde Brandvæsen. Som Klimamonitor.dk har afdækket havde Solum dog forøget sin biomasseproduktion med over 50 procent og lagret biomassebunkerne dobbelt så højt som tilladt i forhold til lokalplanen.

Den før branden 30.000 tons store mængde biomasse var produceret af have- og parkaffald indsamlet på kommunale genbrugsstationer rundt om på Sjælland. Biomassen skulle have været afleveret til Amager Ressource Center(ARC), som skulle brændt biomassen til fordel for CO2-neutral el og varme til beboere i hovedstadsregionen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu