Ekspert aflyser økonomisk dommedag

30. marts 2012 17:16 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ekspert aflyser økonomisk dommedag
Billede mangler

Lad være med at trække opsparingen ud af banken og hamstre gær i supermarkedet.
Selvom reviderede tal fra Danmarks Statistik peger på, at Danmark var i den frygtede nedadgående økonomiske spiral – teknisk recession – sidste år, så er der ingen grund til panik.
Sådan lyder det fra cheføkonom Frederik I. Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
“For det første skal man tolke det her forsigtigt, for der kan komme revisioner af de her tal. Og under det negative vækstbillede, der ligger der nogle positive tendenser for både eksporten og det private forbrug,” forklarer han.
Dagens revision af de økonomiske nøgletal viser, at væksten blev negativ to kvartaler i træk i andet halvår af 2011. Senest lå væksten på minus 0,1.
Og dermed er der tale om teknisk revision. Men det er tredje gang på tre år, det sker, og de økonomiske vejvisere for i år lover allerede godt.
“I det relativt sløje vækstbillede for sidste år, der gemmer sig en historie om, at det faktisk gik relativt godt for industrien, byggeriet og privat service. Det der trak ned var den offentlige sektor, energiudvindingen i Nordsøen og landbruget,” siger Frederik I. Pedersen.
Han lægger vægt på, at den danske økonomi efter tre kriseår har et rekordstort opsparingsoverskud, hvor den private sektor har lagt 410 milliarder kroner til side.
“Det betyder, at der er et enormt potentiale for at øge den private efterspørgsel i økonomien til gavn for vækst, beskæftigelse og ikke mindst de offentlige kasser. Men det kræver, at vi kan få aktiveret erhvervslivets lyst til at investere, og det kræver, at vi får forbrugerlysten tilbage,” siger Frederik I. Pedersen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu