Ekspert: Blodig valgdag tester Kenyas demokrati

4. marts 2013 18:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ekspert: Blodig valgdag tester Kenyas demokrati
Billede mangler

KENYA: Præsidentvalget i Kenya fik en blodig begyndelse mandag, da mindst 15 personer blev dræbt ud på morgentimerne, mens vælgerne strømmede til valgurnerne.

 

Et par timer før valglokalerne åbnede, angreb en gruppe mænd bevæbnet med macheter mindst ni sikkerhedsvagter, som de hakkede til døde, skriver Reuters. Angrebet fandt sted i den urolige kystregion, og flere af angrebsmændene blev efterfølgende dræbt.

Angrebet har skabt frygt for, at Kenya skal havne i en situation som den, der fulgte i kølvandet på valget i 2007. Dengang blev flere end 1000 personer dræbt, mens hundredtusindvis af kenyanere blev fordrevet internt.

Mandagens valg er derfor blevet imødeset med ængstelse, selv om myndighederne denne gang har taget deres forholdsregler, forklarer adjunkt Stig Jensen, der er leder af Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet.

»Jeg tror ikke, at det ender lige så blodigt som sidst. Man har taget en række lokale initiativer for at forhindre vold. Hæren er i alarmberedskab, og politifolk er blevet placeret på strategisk vigtige steder. Man har brugt stor energi på at forklare folk, at demokrati ikke har noget at gøre med vold. Sidste gang kom urolighederne som et chok, og de førte til økonomisk nedsmeltning, fordi det internationale samfund undlod at investere i Kenya. Der er generelt en forståelse af, at man skal undgå vold, fordi det kan skade økonomien og koste arbejdspladser,« siger Stig Jensen til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

»Det her valg er ufattelig vigtigt, det er en lakmustest af Kenyas demokrati. Det er et demokrati i en positiv udvikling, men efter valget i 2007 skal de bevise, at de kan afholde et valg, der ikke ender i vold.«

Han vurderer, at valget vil blive et dødt løb mellem de to præsidentkandidater, Raila Odinga og Uhuru Kenyatta. Sidstnævnte er anklaget for blandt andet krigsforbrydelser ved Den Internationale Straffedomstol (ICC), fordi han ifølge anklagen opildnede til blodige etniske uroligheder i forbindelse med 2007-valget. Når han alligevel kan gå hen og blive landets næste præsident, så er det fordi, han har en karismatisk personlighed, forklarer Stig Jensen.

»Han står til at få flest stemmer ved denne valgrunde, og det er fordi, kenyansk politik er meget kompleks. Der er folk i Kenya, som synes, det er forfærdeligt, at han kan stille op med den anklage over hovedet. Andre betragter anklagen som international indblanding, og de bakker op om ham, fordi han er en karismatisk leder, der er søn af Kenyas landsfader, landets første præsident. I Afrika stemmer man generelt på enkeltpersoner,« siger han.

Sten Jensen tvivler på, at valget vil blive afgjort i denne omgang. Han forudser, at ingen af præsidentkandidaterne får mere end 50 procent af stemmerne, som er forudsætningen for at kunne indtage præsidentpaladset. Det vil kaste landet ud i en ny valgrunde til april, men det kan lægge en dæmper på de ulmende uroligheder, forklarer han,

»Der kan godt komme ballade, hvis der bliver en vinder allerede i denne valgrunde, mens det er mindre sandsynligt ved anden valgrunde, især hvis den første forløber relativt fredeligt,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu