ANNONCE

Ekspert: Exit-strategi kan koste danske liv

4. december 2011 11:47 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ekspert: Exit-strategi kan koste danske liv
Billede mangler

Fremtidens danske soldater i Afghanistan risikerer liv og lemmer, selvom de ikke bliver sendt ud i direkte kamphandlinger.
Det kan på sigt blive konsekvensen af regeringens beslutning om at trække de danske kamptropper ud af Helmand-provinsen inden 2015 til fordel for en bataljon, der skal uddanne de afghanske soldater til at overtage ansvaret for sikkerheden.
Sådan lyder advarslen fra lektor ved Forsvarsakademiet og ekspert i international sikkerhedspolitik, Peter Viggo Jakobsen.
“Hvis vi spoler tiden fem-ti år frem og antager, at vi står i en situation, hvor vi ikke udfører det i praksis, som vi skal lære andre soldater, så kan det blive farligt. For man træner enheder ved at operere sammen med dem på patrulje. Og hvis man ikke har den reelle kamperfaring, så risikerer man at begå fejltagelser i felten, man kan dø af,” siger han til Newspaq.
Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) afviser, at regeringens politik skaber en unødigt livsfarlig situation for soldaterne i fremtiden. Han lægger vægt på, at de afghanske soldater allerede nu er ved at tage ved lære af danske soldater.
“Vi kommer ikke til at sende danske soldater ud alene med helt uerfarne afghanske soldater. Og de kommer samtidig til at have den støtte, som man normalt kan forvente. Vi bevarer noget artilleri, samtidig med at vores internationale alliancepartnere vil være til stede,” siger han.
Nick Hækkerup fastholder, at kamptropperne skal være trukket ud af Afghanistan med udgangen af 2014. Men han erkender, at exit-strategien ikke er perfekt.
“Jeg vil bestemt ikke sige til nogen, at den her sidder lige i skabet. Sådan fungerer det ikke. Tingene er enormt svære i Afghanistan, fordi det er et af verdens fattigste lande. Og vi kommer til at tilrettelægge indsatsen, så den virker, også i de kommende år,” siger han.
Hos soldaternes fagforening, Hærens Korporal og Konstabel Forening, ønsker formand Flemming Vinther at bevare kamptropperne i Afghanistan for at sikre, at afghanerne bliver ordentligt uddannet. Men han frygter ikke, at de danske ledere sender soldater uden erfaring alene ud på livsfarlige missioner.
“Min pointe er, at hvis vi skal have værdi som trænere og instruktører, så skal vi selv have praktisk kamperfaring. Ellers bliver det ren teori, vi står og underviser i. Det vil blive konsekvensen, hvis ikke strategien i Afghanistan er tosporet med både kamptropper og instruktører,” siger han.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu