Ekspert giver samfundet ansvaret for psykiske problemer

12. marts 2013 16:40 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ekspert giver samfundet ansvaret for psykiske problemer
Billede mangler

Politikerne er nødt til at handle, mener Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Psykolog Forening og en ekspert i kølvandet på en frisk OECD-rapport, som viser, at hver femte borger i den arbejdsdygtige alder har psykiske problemer, og det koster årligt Danmark cirka 45 milliarder kroner.

 

»Det her kalder i den grad på, at vi tænker os om, inden vi laver en sygedagpengereform, som politikerne sidder og forhandler om i disse dage,« siger Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

Tallene overrasker ikke Thomas Milsted, som er forfatter, foredragsholder og tidligere leder af Center for Stress og Trivsel. De er et resultat af den måde, samfundet er indrettet på, mener han.

»Hvis vi vedholdende bliver ved med at fokusere på, at det er individet, der skal tage ansvar og ikke samfundet, der skal være bedre til at skabe rammer, som individet kan fungere i, så vil tallet se værre ud om ti år,« siger han og tilføjer:

»Nogle af dem, der bukker under nu, er elitemedarbejdere, ledere, veluddannede – det er folk, vi ikke regnede med ville få problemer i forhold til psykisk arbejdsmiljø. Når selv psykisk stærke risikerer at blive psykisk svage, er det spørgsmålet, om det er os, der er syge – eller samfundet,« siger Thomas Milsted.

Han efterlyser radikale ændringer:

»I stedet for at satse sporadisk, skal der laves en stor samlet indsats. Det er hele samfundet, der på en eller anden måde skal løftes i en ny retning – det gøres ikke bare ved at dreje på et enkelt ror,« siger han.

Det fremgår af rapporten, at at danskere, der står uden for arbejdsmarkedet, oftere har psykiske problemer end folk i arbejde. Og OECD opfordrer til, at jobcentrene nedsætter antallet af sager og efteruddanner de sagsbehandlere, der beskæftiger sig med ledige, der har psykiske problemer.

Det er vand på Majbrit Berlaus mølle:

»Vi er nødt til at sænke sagstallet i jobcentrene. Vi har tidsstudier, der viser, at socialrådgivere i jobcentret bruger 80 procent af deres tid på bureaukrati og kun 20 procent på borgerkontakt. Det er jo helt skævt i forhold til den kæmpe indsats, der er brug for at blive løftet,« siger hun og uddyber:

»Det her med, at man først kan sætte ind med ressourceforløb efter 26 uger, som der er lagt op til i regeringens udspil, er simpelthen for sent. Vi ved af erfaring, at en gruppe borgere – specielt de borgere, der refereres til i denne undersøgelse – vil have gavn af, at vi sætter helhedsorienteret ind helt fra begyndelsen.«

Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening, mener, at hendes medlemmer kan gøre en forskel.

»Landets jobcentre kan tage ved lære af de gode erfaringer, som visse jobcentre har med at gennemføre en særlig indsats over for ledige, som er sygemeldt på grund af en psykisk lidelse,« siger hun og uddyber:

»Det har vist sig, at der er gode erfaringer med et tættere samarbejde mellem sagsbehandlere og psykologer. Nogle steder har man en psykolog med til samtalerne, og det giver i mange tilfælde en tryghed, at der er en med, som har forstand på den psykiske lidelse«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu