Ekspert kalder SFs indblanding besynderlig

15. marts 2013 10:47 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ekspert kalder SFs indblanding besynderlig
Billede mangler

Hvis Danmarks Lærerforening og KL ikke når til enighed i Forligsinstitutionen venter der sandsynligvis et regeringsindgreb, og ifølge SFs uddannelsesordfører, Pernille Vigsø Bagge, bør finansminister Bjarne Corydon (S) undgå at lave et indgreb, der ensidigt imødeser KLs og dermed regeringens interesser.

 

Professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet mener, at SFs udmelding er utidig indblanding, som bunder i et ønske om at pleje egne interesser.

»Udmeldingen virker lidt besynderlig, for SF blander sig jo dermed i forhandlingsprocessen, og det er alt for tidligt. Men det hænger givetvis sammen med, at en masse skolelærere stemmer på SF, det er virkelig en kernevælgergruppe for partiet,« siger Flemming Ibsen.

Han henviser til, at der god tid til lockoutfristen 1. april, og at forhandlingerne sagtens kan nå bryde sammen og blive genoptaget inden da. Og skulle man komme på den anden side af april, kan Forligsinstitutionen udsætte konflikten i to gange 14 dage, lyder det.

»Og så skal vi altså helt hen i begyndelsen af maj, før lockouten i vil træde i kraft,« siger Flemming Ibsen.

Til Politiken siger Pernille Vigsø Bagge, at det vil være et brud på almindelig praksis, hvis regeringen ikke læner sig op ad en form for mæglingsskitse, hvis et indgreb bliver nødvendigt, men ifølge Flemming Ibsen er det slet ikke sikkert, at et sådant vil foreligge, når parterne er så langt fra hinanden, som det er tilfældet i øjeblikket.

»Det er rigtigt, at regeringer historisk set altid har været glade for, at der har ligget et mæglingsforslag i forbindelse med et indgreb, men hvis der reelt kun foreligger nogle notater eller nogle få forslag fra forligsinstitutionen, bliver det interessant at se, hvad regeringen vil gøre,« lyder det fra arbejdsmarkedsforskeren.

»Der er ikke tradition for, at regeringen lovgiver om løn- og arbejdsvilkår i Danmark, og det bliver først kontroversielt, hvis regeringen vælger at lave et lovforslag, der ligger sig tæt op ad KLs model, for så vil hele fagbevægelsen komme i oprør og anklage regeringen for at have kørt en hel faggruppe over og tage arbejdsgivernes parti,« tilføjer han.

Også Pernille Vigsø Bagges partiformand, Annette Vilhelmsen (SF), er kritisk over for udmeldingen.

»Jeg synes ikke, det var særlig smart, at SFs ordfører udtalte sig om de igangværende forhandlinger på folkeskoleområdet. Det burde hun ikke have gjort. Jeg vil heller ikke selv kommentere de igangværende forhandlinger, netop fordi de er igangværende,« siger Annette Vilhelmsen i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu