Ekspert: Ny Breivik-rapport giver mening

10. april 2012 16:21 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ekspert: Ny Breivik-rapport giver mening
Billede mangler

En ny rapport har i dag givet grønt lys for, at massemorderen Anders Breivik er stand til at afsone en fængselsdom for sine handlinger i Oslo og på Utøya.
Dermed er rapporten lodret uenig i en rapport fra sidste år, der sidste år erklærede ham sindssyg og ikke-egnet til fængsel.
Men ifølge Henrik Høegh Olesen, der er professor i social- og personlighedspsykologi, ved Århus Universitet, er den nye rapport mere retvisende.
“Jeg var meget forbløffet over, at han i første omgang blev erklæret uegnet til fængselsstraf. I mine begreber kan man ikke være sindssyg og så foretage så kontrollerede handlinger, som han har gjort.” siger han og understreger, at Breivik efter hans opfattelse er stærkt afvigende, men ikke sindssyg.
“Så jeg er ikke forbløffet over den nye rapport,” siger han til Newspaq.
Den nye rapport åbner i princippet for, at Breivik kan løslades, når han har udstået sin straf. Men om han skal det, er i større grad en etisk problemstilling end et fagligt psykologisk spørgsmål ifølge Henrik Høegh Olesen.
“Jeg ville ikke mene, at det er forsvarligt at lukke ham ud igen. En person, der ikke angrer og ikke ser sine handlinger, som vi gør, vil i princippet kunne gøre det igen” siger han.
Retten kan vælge at bortkaste en eller begge rapporter, inden de afgiver straf til Anders Breivik. Dermed kan han stadig ende med en forvaringsdom i stedet for fængsel.
“Jeg synes ikke, at man kan begå en forbrydelse af den art og så få et cart blanche om 10 eller 20 år. Han har forbrudt retten til at være del af det menneskelige fællesskab,” siger han.
Breivik har selv sagt, at han ikke ønsker at blive erklæret sindssyg.
Retssagen starter den 16. april i Oslo.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu